Σημαντικά Νέα

Η Γαλλία αιφνιδιάζει την Τουρκία: γαλλικά μαχητικά θα σταθμεύσουν στην Κύπρο

Με το βλέμμα στραμμένο στην ενέργεια, η Λευκωσία επιχειρεί να αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο την σφυρηλάτηση συμμαχιών, λίγο πριν το ξέσπασμα της καταιγίδας. Το Παρίσι και ο Γάλλος Πρόεδρος Ε. Μακρόν στηρίζουν σθεναρά την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ οι ΗΠΑ με την ισχυρή τους παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνουν το δικό τους μήνυμα στην Άγκυρα.

Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας της Τουρκίας είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να λάβει υπόψη της η Κυπριακή Δημοκρατία, αφού η κρισιμότητα των περιστάσεων ύστερα μάλιστα και από την ανακοίνωση του πετρελαϊκού κολοσσού της Exxon Mobil για ανακάλυψη τεράστιας ποσότητας φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ενδέχεται να αποκλείσει εντελώς την Τουρκία του Σουλτάνου από το παγκόσμιο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Κύπρος αδιαμφισβήτητα επιχειρεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο ως σημείο αναφοράς μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής στο πλαίσιο της PESCO και να παίξει καταλυτικό ρόλο στις δράσεις και τους σχεδιασμούς σε επίπεδο διμερών συνεργασιών με χώρες της Ε.Ε., καθώς λόγω της σημαντικής γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί τη θαλάσσια πύλη της Δύσης προς την Ανατολή.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες συνεργασίας ανάμεσα στην κυπριακή δημοκρατία και τη Γαλλία, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να επισκεφτεί την Κύπρο η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, η οποία θα έχει επαφές με τον Κύπριο ομόλογό της Σάββα Αγγελίδη, σφραγίζοντας σε πολιτικό επίπεδο αυτά που δρομολογούνται σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών από αντιπροσωπείες στρατιωτικών. Γάλλοι στρατιωτικοί βρίσκονται συχνά στην Κύπρο, όπου συζητούν με αξιωματούχους του ΓΕΕΦ και του Υπουργείου Άμυνας για θέματα που αφορούν στη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, στα πλαίσια πάντα των δραστηριοτήτων της PESCO.

Πολύ σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι τις επόμενες ημέρες κλιμάκιο Γάλλων εμπειρογνωμόνων θα βρίσκεται στο νησί, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που θα αφορούν στη στάθμευση των γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση «Αντρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, η οποία διαθέτει όλες τις υποδομές και δυνατότητες για άμεση εκμετάλλευσή της από τη Γαλλία.

Παράλληλα, η ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», η οποία θα χρησιμοποιηθεί από τα γαλλικά πλοία, θα χρειαστεί αναβάθμιση για τις ανάγκες του γαλλικού ναυτικού, η οποία θα πρέπει να μπορεί να φιλοξενήσει και να τροφοδοτήσει πολύ μεγαλύτερα σκάφη. Τα έξοδα για την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης θα καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό από ευρωπαϊκούς πόρους, αφού αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική περιοχή για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ως το θαλάσσιο σύνορό της με τη Μέση Ανατολή.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

15 Νοέ 2019 8.56 πμ

Προκαλεί σε στεριά και…

03 Νοέ 2019 5.44 μμ

Πολλές εκατοντάδες Κούρδοι…

09 Μαΐ 2019 5.28 μμ

Ο αναλυτής και επικεφαλής…

02 Δεκ 2019 11.18 πμ

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι…

18 Μαρ 2019 5.00 μμ

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση…

11 Μαρ 2019 4.54 μμ

Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή…