Σημαντικά Νέα

Οι Γάλλοι στο πλευρό των Ελληνοκυπρίων για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Τη στρατιωτική συνεργασία των ναυτικών δυνάμεων Γαλλίας και Κύπρου συμφώνησαν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ από τις τουρκικές προκλήσεις.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό της Σάββα Αγγελίδη στο Παρίσι επανέλαβε τη στήριξη της Γαλλίας στην Κύπρο και τη συνακόλουθη καταδίκη των τουρκικών κινήσεων εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, συμφωνώντας εγγράφως για τη στρατιωτική συνεργασία των ναυτικών δυνάμεων.

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου ενημέρωσε «λεπτομερώς για την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τους τρόπους αντίδρασης στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Από τη μεριά της, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας επανέλαβε τη σθεναρή στήριξη της Γαλλίας προς τη Κύπρο, καταδικάζοντας τις ενέργειες της Τουρκίας, «οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα» της Κύπρου στην ΑΟΖ της.

Οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για μία ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών, ενώ συμφώνησαν για χρήση από τον γαλλικό στόλο της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Μεγαλόνησο.

Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής απόφασης που είχαν πάρει από κοινού οι Πρόεδροι Αναστασιάδης και Μακρόν, καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος μετά από επίσκεψη στη Λευκωσία είχε επισημάνει ότι «η Κύπρος αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό για το γαλλικό Ναυτικό και ιδιαίτερα για το αεροναυτικό συγκρότημα που σχηματίστηκε γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle. Υπολογίζω πολύ σε αυτή τη συνεργασία».

Εδώ και μήνες πραγματοποιούνται έργα διεύρυνσης του λιμανιού στη ναυτική βάση στο Μαρί, προκειμένου να μπορεί να φιλοξενεί μεγάλα πολεμικά πλοία και υποβρύχια του γαλλικού Ναυτικού, ενώ τα γαλλικά πλοία θα σταθμεύουν σε μόνιμη βάση, με το επιχειρησιακό κέντρο να βρίσκεται στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle που περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι ενέργειες της Τουρκίας και οι εξαγγελίες για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, με πολλές χώρες να εκφράζουν τη στήριξή τους προς την Κύπρο, καλώντας την Άγκυρα να μην προβεί σε ενέργειες που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

08 Δεκ 2019 10.12 πμ

Το Παρίσι δεν έχει αλλάξει…

15 Νοέ 2019 8.56 πμ

Προκαλεί σε στεριά και…

29 Νοέ 2019 11.07 μμ

Αλέξανδρος Θ. Δρίβας Διεθνολόγος…

25 Οκτ 2019 9.12 πμ

Η επέμβαση στη Συρία δημιούργησε…

01 Δεκ 2019 10.44 πμ

Ο υπουργός Εξωτερικών,…

18 Απρ 2019 11.03 πμ

Γάλλοι αξιωματικοί παραχώρησαν…