Σημαντικά Νέα

Η Ε.Ε. ανησυχεί: Στο κατώφλι εμφυλίου πολέμου η Αλβανία

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί η Ε.Ε. τις εξελίξεις στην εσωτερική κατάσταση της Αλβανίας, όπου τα κόμματα έχουν βυθίσει τη χώρα σε μία βαθιά πολιτική κρίση.

Η Ε.Ε. έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η Αλβανία βρίσκεται στο κατώφλι ενός εμφυλίου πολέμου, ύστερα από έντονα μηνύματα που απευθύνθηκαν προς όλους τους πολιτικούς ηγέτες, τόσο στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα όσο και στους ηγέτες της αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, Σαλί Μπερίσα και Μόνικα Κρουεμάδι.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ταγιάνι δήλωσε ότι «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, υπάρχει ένας «εμφύλιος πόλεμος» μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την σταθερότητα», διαβιβάζοντας παράλληλα, το έμμεσο μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει την τύχη της Αλβανίας, προετοιμάζοντας μία δυναμική αντιμετώπιση, διότι ειδικές υπηρεσίες ενδέχεται να προκαλέσουν χάος στη χώρα.

Στη συνάντηση ευρωβουλευτών με όλους τους πολιτικούς ηγέτες, υπήρξε η παρότρυνση για εξεύρεση λύσης όσο το δυνατόν πιο σύντομα και όχι περαιτέρω εμβάθυνσης της κρίσης. Ωστόσο, τα κόμματα στην Αλβανία εξακολουθούν να παίζουν «πινγκ πονγκ» με κατηγορίες, ενώ αρνούνται να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να σώσουν την Αλβανία από την επικείμενη αποσταθεροποίηση.