Σημαντικά Νέα

Η δημόσια καταγγελία του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν

Ο πρώην πρωθυπουργός και κάποτε σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Αχμέτ Νταβούτογλου, στην πρώτη του δημόσια καταγγελία της ερντογανικής πολιτικής, εκτίμησε πως οι χαμηλές επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος «ΑΚΡ» στις τοπικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου οφείλονται στις αλλαγές της τουρκικής πολιτικής, αλλά και στη συμμαχία με το κόμμα των «Γκρίζων Λύκων».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, χρηματίζοντας πρωθυπουργός της Τουρκίας από το 2014 έως το 2016, προτού έλθει σε ρήξη με τον Ερντογάν, είχε ασκήσει έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική του κυβερνώντος κόμματος, στους περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης, καθώς και στη ζημιά της κυβερνητικής πολιτικής στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών και των θεσμών.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε 15σέλιδη ανακοίνωσή του δήλωσε πως «Τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η πολιτική των συμμαχιών έχει βλάψει το κόμμα μας, τόσο ως προς τα εκλογικά αποτελέσματα, όσο και ως προς την ταυτότητά του».

Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου το κυβερνών κόμμα «ΑΚΡ» έχει πλέον απομακρυνθεί από τις αρχές της ηθικής, καθώς και από τις μεγάλες μερίδες της τουρκικής κοινωνίας, ενώ συμπέρανε πως το νέο προεδρικό σύστημα δεν έχει κατορθώσει την επίλυση των προβλημάτων της σύγχρονης Τουρκίας, με την πολιτική πόλωση να λαμβάνει νέες διαστάσεις με το νέο πολίτευμα.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης «ΑΚΡ», συμμαχώντας με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης πριν από τις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου, βοήθησε τον Ρ. Τ. Ερντογάν στην εξασφάλιση της υπερπροεδρίας, ωστόσο, έβλαψε το κόμμα του.

Παράλληλα, τον τελευταίο καιρό ειδικότερα μετά τη γενικευμένη καταστολή που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επαναλάμβαναν πιθανολογώντας την αποχώρηση προσωπικοτήτων του «ΑΚΡ» και τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, δίχως ωστόσο, να έχει πραγματοποιηθεί μία τέτοια κίνηση.

Ο κ. Νταβούτογλου αναδεικνύει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις εκ των έσω, καλώντας τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και τα αρμόδια όργανα, να προχωρήσουν στην ανάλυση αυτών των θεμάτων με ευαισθησία και ψυχραιμία για το μελλοντικό τους όραμα.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

30 Απρ 2019 4.24 μμ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες…

07 Μαρ 2019 11.41 πμ

Ο Π. Καρβουνόπουλος διαχειριστής…

27 Μαρ 2019 6.22 μμ

Ο Θεόδωρος Καρυώτης, θεωρητικός…

10 Μαρ 2019 9.27 πμ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ.…

10 Απρ 2019 11.19 πμ

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής…

13 Μαρ 2019 1.06 μμ

Ο καθηγητής Οικονομικής…