Σημαντικά Νέα

Η απάντηση του Γ. Μπαμπινιώτη για τη «μακεδονική γλώσσα» (Video)

Ο γνωστός καθηγητής γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης χαρακτήρισε τεράστιο σφάλμα την αναγνώριση της γλώσσας των Σκοπίων ως «μακεδονική», καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει εστία για μειονοτικά ζητήματα.

Ο κ. Μπαμπινιώτης εξήγησε πως η σκοπιανή γλώσσα είναι «εκσερβισμένα βουλγαρικά» και ως εκ τούτου, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την ελληνική και γι’ αυτό δεν μπορεί να ονομάζεται ούτε καν μακεδονική. Εναλλακτικά θα μπορούσε να ονομαστεί Βουλγαροσερβική ή Μακεδονοσλαβική, ωστόσο, οι γείτονες Σκοπιανοί επέμεναν να χαρακτηριστεί ως «μακεδονική», διότι το όνομα δηλώνει την ελληνική ταυτότητα και τον πολιτισμό.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει ρητά ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, εντούτοις, η προσπάθεια για αναγνώριση της γλώσσας θα συγκροτήσει τον πυρήνα μίας επιστημονικής εστίας, η οποία θα θέσει τις βάσεις για μειονοτικό ζήτημα στην Ελλάδα. Ο κ. καθηγητής αναφέρει ότι κάποιοι επιζητούν την εισαγωγή της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας, όπως αυτή μιλιέται στη Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο, η βουλγαροσερβική δεν μιλιέται στη Βόρεια Ελλάδα, παρά μόνο στα Σκόπια.

Πρόκειται δηλαδή για μία γλώσσα βουλγαρικής καταγωγής, «εκσερβισμένη» επί Τίτο, η οποία ανήκει στις σλαβικές γλώσσες. Ο Τίτο έθεσε στην υπηρεσία του γλωσσολόγους και άλλους να αλλάξουν κάποια στοιχεία από αυτή τη γλώσσα, για να μην ομοιάζει με τη βουλγαρική και δεν έχει καμία σχέση με τα ελληνικά, αφού γράφεται με κυριλλικό αλφάβητο. Ήταν σκόπιμο να ονομάζουν τη χώρα τους Μακεδονία και τη γλώσσα τους μακεδονική, αλλά ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαν αναγνωριστεί από την Ελλάδα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι κατά το παρελθόν δεν είχε τεθεί ποτέ ζήτημα αναγνώρισης της γλώσσας, παρά μόνο επί Γιουγκοσλαβίας το Υπουργείο Πολιτισμού είχε προβεί στην υιοθέτηση κάποιων οδηγιών για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γράφονται με λατινικούς χαρακτήρες τα ονόματα των περιοχών.

Ο καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών τοποθετήθηκε ως προς και την άποψη του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για το ζήτημα της διδασκαλίας της «υποτιθέμενης» μακεδονικής γλώσσας στα πανεπιστήμια, χαρακτηρίζοντάς τη μέγα λάθος.

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα αντέδρασε στη συμφωνία και εάν δεν έφερνε το ψευδώνυμο μακεδονική, θα μπορούσε να διδαχθεί. Όμως, δεν δύναται ελληνικό πανεπιστήμιο να δεχθεί να χαρακτηρίζει αυτό το ψεύδος μακεδονική γλώσσα».

Απόσπασμα από την εκπομπή Ακραία Φαινόμενα, 16.03.2019

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

19 Μαρ 2019 9.43 πμ

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας…

29 Μαρ 2019 7.07 μμ

Ο Γραμματέας του ΕΠΑΜ…

01 Μαρ 2019 2.30 μμ

Πρωτοφανής πρόκληση στη…

10 Μαρ 2019 11.07 πμ

Η Συμφωνία των Πρεσπών…

19 Μαρ 2019 1.54 μμ

Ο βουλευτής Σερρών Κώστας…

12 Μαρ 2019 9.29 πμ

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών…