Σημαντικά Νέα

Η απάντηση των Τούρκων στην Αθήνα για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ σχολίασε τον ισχυρισμό της Ελλάδας ότι «έχει 10 μίλια εναέριου χώρου πέρα από τα 6 μίλα των χωρικών υδάτων», τονίζοντας, ότι πρόκειται για ένα γεγονός που είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με το διεθνές δίκαιο.

Μάλιστα ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «αδιανόητη» και «παράξενη» την ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών, λόγω της χρονικής συγκυρίας στην οποία γίνεται και του περιεχομένου της. Ωστόσο, μεταφέροντας την άποψη της Τουρκίας, πιστεύει ότι «Η ελεύθερη χρήση του διεθνούς εναέριου χώρου στην περιοχή του Αιγαίου, δεν πρέπει να αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα».

Και συμπληρώνει ότι: «Το γεγονός πως η Ελλάδα αντιλαμβάνεται τις τουρκικές πτήσεις ως απειλή, που είναι σύμφωνες στη βάση του διεθνούς δικαίου, παρουσιάζοντάς τις ως παραβιάσεις, δεν συνάδει με την αλληλεγγύη της Συμμαχίας και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Ύστερα από τηλεοπτική συνέντευξη του Τούρκου προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν στην οποία δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όταν τα αεροσκάφη μας απογειώνονται στο Αιγαίο, βλέπεις και τα ελληνικά αεροσκάφη να απογειώνονται. Αλλά όταν τα ελληνικά αεροσκάφη απογειώνονται και τα δικά μας κάνουν το ίδιο, μας ρωτούν, γιατί τα σηκώσαμε. Δεν πρέπει να αψηφήσουμε αυτό το ζήτημα, διότι τι θα συμβεί, αν τα πράγματα γίνουν κάπως αλλιώς», η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ ήταν άμεση.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε απολύτως απαράδεκτη τη δήλωση του τούρκου προέδρου, η οποία εξισώνει τις πτήσεις των τουρκικών μαχητικών, που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος, με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης, στις οποίες προβαίνει καθημερινά η ελληνική πολεμική αεροπορία, υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία.

«Στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας, όπως και πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα». Ως εκ τούτου, η ελληνική πλευρά καλεί για μία ακόμη φορά την Τουρκική ηγεσία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, ώστε να μην υπονομεύεται η περιφερειακή ασφάλεια και η σταθερότητα, ενώ το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι πλήρως κατοχυρωμένο και αδιαμφισβήτητο.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

04 Μαρ 2019 10.25 πμ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος…

14 Νοέ 2019 9.24 πμ

Κυρώσεις «ασανσέρ», οι…

16 Απρ 2019 7.10 μμ

Παρά τις προειδοποιήσεις…

10 Απρ 2019 11.19 πμ

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής…

30 Μαρ 2019 10.55 πμ

Η φιλοκυβερνητική τουρκική…

08 Μαρ 2019 11.36 πμ

Ο Διεθνολόγος και στρατιωτικός…