Σημαντικά Νέα

Η απάντηση της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ: «Θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας με την αποστολή πετρελαίου στην Κούβα»

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα δήλωσε πως η Βενεζουέλα σκοπεύει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αναφορικά με την παράδοση πετρελαίου στην Κούβα, αψηφώντας τις νέες οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ο κ. Αρεάσα δήλωσε πως «Όταν ο καπιταλισμός σας επιτίθεται, πρέπει να απαντήσετε. Δεν μπορώ να αποκαλύψω τη στρατηγική, αλλά θα εκπληρώσουμε πάντα τις υποχρεώσεις μας στους αδελφούς λαούς όπως η Κούβα», ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκεζ, καταδίκασε τα μέτρα οικονομικών κυρώσεων της Ουάσιγκτον στο πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας, χαρακτηρίζοντάς τα ως «οικονομική πειρατεία».

Πρέπει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη προχωρήσει προς την επιβολή κυρώσεων σε 34 πλοία της πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας PDVSA, που ελέγχεται από την κυβέρνηση του Ν. Μαδούρο, καθώς και σε δύο εταιρίες που μεταφέρουν πετρέλαιο από το Καράκας στην Κούβα. Με αυτή του την κίνηση ο Λευκός Οίκος εκτιμά πως η εταιρεία θα χάσει 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε εφοδιασμό με πετρέλαιο.

«Παίρνουμε μέτρα ενάντια στη βασική πηγή πλούτου του Μαδούρο», ομολογεί με κυνικό τρόπο ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Ωστόσο, η κατάσταση είναι τεταμένη στη Βενεζουέλα, καθώς οι διαμαρτυρίες εναντίον του προέδρου της Νικολάς Μαδούρο συνεχίζονται, ενώ ο αυτοανακηρυχθείς προσωρινός πρόεδρος Χούαν Γκουαϊδό επιχειρεί να μποϊκοτάρει την εκλεγμένη κυβέρνηση, οργανώνοντας ένα πραξικόπημα, ενορχηστρωμένο από την Ουάσινγκτον.

Πάντως ενώ οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει ήδη τον Χ. Γκουαϊδό, όπως και 50 άλλες χώρες, η Ρωσία, η Κίνα, η Βολιβία, η Κούβα και ορισμένα άλλα κράτη έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στη νόμιμη κυβέρνηση Μαδούρο, ενώ το Μεξικό και η Ουρουγουάη αρνούνται να τον αναγνωρίσουν, παραμένοντας πιστοί στην προώθηση της διευθέτησης της κρίσης μέσω διαλόγου.