Σημαντικά Νέα

Η απάντηση της Λευκωσίας στον «Πορθητή» και το «σχέδιο» της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί όχι μόνο από την πλευρά της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ενέργειες της Άγκυρας να στείλει τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ωστόσο, η Λευκωσία μέσω των διπλωματικών χειρισμών τόσο του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη όσο και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, επιδιώκει να στείλει ένα «ηχηρό» μήνυμα στην Άγκυρα, η οποία «αποκαλύπτει» σταδιακά τους πραγματικούς στόχους του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν.

Οι πληροφορίες που φτάνουν ενώπιον της κυπριακής Κυβέρνησης συγκλίνουν στο ότι ο «Πορθητής» δεν θα προχωρήσει τελικά σε γεώτρηση, ωστόσο αυτό το γεγονός δεν αναιρεί το ότι η τουρκική προκλητική αυτή πράξη δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος εξετάζει σχέδιο δράσης που περιστρέφεται γύρω από τρεις στόχους, αναφορικά με τα ενεργειακά κοιτάσματα στην ΑΟΖ της Κύπρου:

  1. Με «εργαλείο, την ένταση που επικρατεί, να διασυνδέσει στρατηγικά το Κυπριακό ζήτημα, με τα ενεργειακά αποθέματα, κάνοντας αναφορά για την «προστασία» του «ψευδοκράτους».
  2. Να επιδιώξει την συνδιαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων ή έστω να «καταστήσει» αναγκαία την παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή.
  3. Το «χειρότερο» σενάριο προβλέπει την εξασφάλιση των μισών εσόδων από την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων, καθώς επίσης και μια «εγγύηση» πως οι αγωγοί θα περνούν μέσα από την τουρκική εδαφική επικράτεια.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης θα θέσει ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ φαίνεται πως θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα που υπάρχει, προκειμένου να ενημερώσει τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών για τις τουρκικές προκλήσεις, κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί τη στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο θα συνέλθει την Τρίτη με τη συμμετοχή των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ατζέντα της συνεδρίας, θα κάνουν απολογισμό της προόδου που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) και θα συζητήσουν κυρίως για την υλοποίηση των 34 έργων της PESCO.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ως «αναμενόμενη» τη στήριξη και είπε ότι τώρα θα δοθεί χρόνος στη διπλωματία, ενώ τόνισε παράλληλα τη σημασία των τοποθετήσεων χωρών όπως της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας και το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποιο κράτος που να είδε αρνητικά τα όσα ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο.

Για περισσότερες πληροφορίες στο
https://www.onalert.gr

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

11 Μαΐ 2019 6.06 μμ

Ιδιαίτερα τεταμένο παραμένει…

05 Απρ 2019 4.01 μμ

Ήδη από τη δεκαετία του…

18 Μαρ 2019 5.00 μμ

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση…

23 Φεβ 2019 6.50 μμ

Ύποπτα σχέδια εναντίον…

04 Απρ 2019 11.37 πμ

Τελεσίγραφο απέστειλαν…

19 Μαρ 2019 5.35 μμ

Και ενώ πλησιάζει η εθνική…