Σημαντικά Νέα

Η Άγκυρα λέει οριστικό αντίο στο αμερικανικό σύστημα Patriot & αγοράζει ρωσικούς πυραύλους S-400;

Αναταραχή προκάλεσε στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινουπόλεως ένα πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου «Bloomberg» που θέλει την Άγκυρα να στρέφεται οριστικά στην αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, θέτοντας τέλος στο παζάρι των αμερικανικών «Patriot».

Το δημοσίευμα «Η Άγκυρα λέει οριστικό αντίο στο αμερικανικό σύστημα και αγοράζει πυραύλους από τη Ρωσία, δηλώνουν στενοί συνεργάτες του Ερντογάν», ήταν αρκετό για να βάλει φωτιά στο Παλάτι του Ερντογάν και να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις τουρκικές αγορές.

Χρειάστηκε η άμεση διάψευση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία στις αγορές, διαψεύδοντας από τοπικό κανάλι της επαρχίας Εσκί-Σεχιρ «Λάβαμε μία θετική απάντηση από τους Αμερικανούς στην τελευταία επιστολή που στείλαμε σχετικά με το θέμα των Patriot και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις».

Ο φόβος για νέα «οδύσσεια» της τουρκικής λίρας είναι υπαρκτός σε περίπτωση ρήξης με τις ΗΠΑ. Οι δείκτες της τουρκικής οικονομίας και τα μηνύματα που στέλνουν οι οίκοι αξιολόγησης δείχνουν κόκκινο, με την πόρτα του διεθνούς νομισματικού ταμείου να παραμένει μισάνοιχτη, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους επενδυτές.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η αγορά των ρωσικών S-400 δίπλα στις οικονομικές, θα επιφέρει και στρατιωτικές κυρώσεις. Ήδη δια νόμου τα αμερικανικά μαχητικά F-35, τα οποία πρόκειται να αγοράσει η Άγκυρα, δεν επιτρέπεται να μεταφερθούν στην Τουρκία και παραμένουν καθηλωμένα στην Αριζόνα, ενώ το Πεντάγωνο καθιστά σαφές πως F-35 και S-400 δεν είναι συμβατά, όπως και η αγορά εξοπλιστικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής από νατοϊκές χώρες.