Σημαντικά Νέα

Η αυστηρή προειδοποίηση της Ε.Ε. στην Άγκυρα για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμηνύει στην Τουρκία, επιστρατεύοντας ισχυρή απόδειξη με χαρακτήρα προειδοποίησης, ότι θα απαντήσει «καταλλήλως» και σε «πλήρη σύμπνοια» με τη Λευκωσία σε περίπτωση που η Άγκυρα πραγματοποιήσει τις εξαγγελίες της για έρευνες και γεωτρήσεις  εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμπεριέχεται στο κείμενο της Κοινής Θέσης των «28», στο επικείμενο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Τουρκία στις 15 Μαρτίου. Η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» έλαβε γνώση του κειμένου και εξέφρασε την ανησυχία για τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις της Άγκυρας νοτίως του νησιού, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία να απόσχει από τέτοιες έκνομες ενέργειες, στις οποίες θα απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Η υπόδειξη των «28» προς την Τουρκία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού μπορεί να εκληφθεί ως προπομπός για την έναρξη συζητήσεων σχετικά με την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση υλοποίησης των εξαγγελιών της. Ένας σημαντικός αριθμός κρατών-μελών, που ήταν απρόθυμα στην παρούσα φάση να θέσουν ευθέως το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων, εξασφάλισαν μία αναφορά που διατηρεί ανοιχτή την επιλογή αυτή.

Πρέπει ωστόσο, να σημειωθεί πως απαιτήθηκαν τέσσερα προσχέδια έως ότου συμφωνηθεί το τελικό κείμενο για το ζήτημα της Ευρωπαϊκής απάντησης στις τουρκικές προθέσεις για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, καθιστώντας το προϊόν συμβιβασμού. Σε κάθε περίπτωση, το κείμενο που υιοθετήθηκε και με το οποίο θα πορευτεί η Ε.Ε. στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Τουρκία είναι το καλύτερο που εξασφάλισε ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην κοινή θέση των «28» η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία να απόσχει από κάθε είδους απειλές ή ενέργειες που κατευθύνονται εναντίον ενός κράτους-μέλους, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση της γείτονος να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Παράλληλα, τονίζει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών, που περιλαμβάνουν το δικαίωμα συνομολόγησης διμερών συμφωνιών και εκμετάλλευσης των φυσικών τους πόρων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, καθώς και την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας όλων των κρατών-μελών επί των αντίστοιχων χωρικών τους υδάτων και του εναερίου τους χώρου, προτρέποντας την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να απόσχει από έκνομες ενέργειες για τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις στα θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.