Σημαντικά Νέα

Handelsblatt: «Το έντονο φλερτ των ΗΠΑ με Ελλάδα και Κύπρο»

Η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» επισημαίνει σε άρθρο της ότι η πρόσφατη αμερικανοτουρκική κρίση που έχει ξεσπάσει αναφορικά με την επικείμενη αγοραπωλησία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, οδηγεί σε αλλαγή των ισορροπιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αφού συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ ΗΠΑ, Ελλάδας και Κύπρου.

Μάλιστα η εφημερίδα επικαλείται και τις δηλώσεις του Αμερικανού Δημοκρατικού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ για το ξεκίνημα μίας νέας εποχής στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Ελλάδα και την Κύπρο και ταυτόχρονα, κάνει λόγο για την επίσκεψη στο λιμάνι του Πειραιά του αμερικανικού αντιτορπιλικού «USS Mitscher».

Η «Handelsblatt» σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρώντας με την παραγγελία των S-400 προκάλεσε σοβαρή κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ απειλεί ανοιχτά την παύση της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ενώ σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρεται πως η αντίδραση της Αμερικής οφείλεται επιπλέον στη διαρκή επιθετικότητα των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρ. Μενέντεζ διεμήνυσε ότι «Η Άγκυρα δεν αμφισβητεί μόνο τα σύνορα στο Αιγαίο. Η Τουρκία, που κατέχει από το 1974 με 35.000 στρατιώτες το βόρειο τμήμα της Κύπρου, εγείρει αξιώσεις και για τον ορυκτό πλούτο ανοικτά των νότιων ακτών της Κύπρου που είναι μέλος της Ε.Ε. και όπου κάνει μεταξύ άλλων γεωτρήσεις ο αμερικανικός ενεργειακός όμιλος Exxon Mobil. Kαθιστούμε λοιπόν, σαφές ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτή την επιθετικότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο».

Ως εκ τούτου, ΗΠΑ και Ελλάδα διαπραγματεύονται την ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας, συζητώντας την πιθανότητα δημιουργίας νέας βάσης του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Κάρπαθο, εκτός της Σούδας στην Κρήτη, τη χρήση των αεροδρομίων της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης από τους Αμερικανούς, καθώς και της βάσης στη Λάρισα από αμερικανικά «ιπτάμενα τάνκερ» KC-135.

Το άρθρο της «Handelsblatt» αναφέρει επίσης, πως οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς η προσέγγιση Αθήνας-Ουάσιγκτον γίνεται υπό τον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια εξαπέλυε μύδρους ως αρχηγός της αντιπολίτευσης κατά του «αμερικανικού ιμπεριαλισμού» και αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της εκπληκτικής μεταμόρφωσης του Έλληνα Πρωθυπουργού από ακροαριστερό αντάρτη σε νηφάλιο πραγματιστή πολιτικό.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

18 Μαΐ 2019 6.51 μμ

Για την κρισιμότερη Τουρκική…

23 Φεβ 2019 7.37 μμ

Πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει…

26 Μαρ 2019 5.42 μμ

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών…

23 Φεβ 2019 7.11 μμ

Εντός του Φεβρουαρίου…

14 Απρ 2019 10.40 πμ

Σύμφωνα με διπλωματικές…

07 Μαρ 2019 10.43 πμ

Ο Θανάσης Δρούγος Γεωστρατηγικός…