Σημαντικά Νέα

Γιώργος Κατρούγκαλος: «Θετική η συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της Α. Μεσογείου»

Ενώ ΗΠΑ και Ισραήλ βρίσκονται σε κόντρα με την Άγκυρα, η οποία σε κάθε ευκαιρία επιχειρεί εντελώς προκλητικά να παρέμβει στα τεκταινόμενα που λαμβάνουν χώρα στη νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάποιοι στην Αθήνα, διατηρώντας τα φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος, επιζητούν να εντάξουν στο παιχνίδι της ενέργειας και την Τουρκία.

Ο λόγος για τον ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλο, ο οποίος επιθυμεί τη συμμετοχή της Άγκυρας στα ενεργειακά, παραβλέποντας το Τελ-Αβίβ και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο «Ανατολού» ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε λύση του Κυπριακού», ενώ παράλληλα, ενθάρρυνε τη συμμετοχή της Τουρκίας στις συνομιλίες της Τριμερούς μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Παράλληλα, ανέφερε ότι «Ασφαλώς και βλέπουμε με θετικό τρόπο τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου. Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτογραμμής στη Μεσόγειο», ενώ αναφορικά με το ζήτημα της επέκτασης των ναυτικών μιλίων στα 12 είπε ότι «αποτελεί αναφαίρετο δικαιώματα της Ελλάδος».

Για το Κυπριακό ο κ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο «Ανατολού» είπε ότι «Επιθυμούμε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία και όχι χάριν επίδειξης. Εμείς θέλουμε λύση στο Κυπριακό». Ωστόσο, τόνισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ενώ διαθέτει τη δική της ΑΟΖ, αυτό δε σημαίνει και μονοπώλιο στην Ανατολική Μεσόγειο». Άλλωστε, η κυπριακή βουλή έχει προχωρήσει στην έγκριση ενός «κοινού ταμείου» Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στο οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών.

Ακολούθως, τόνισε ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς στρατιωτικές κινήσεις και ειδικά εκείνες που συμβάλουν στην αύξηση της έντασης», επισημαίνοντας παράλληλα, ότι «η πόρτα της Ευρώπης πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για την Τουρκία, με την προϋπόθεση του σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η πρόθεση της Ελλάδας είναι να έχει ένα γείτονα Ευρωπαίο και όχι έναν γείτονα, που να είναι εναντίον της Ευρώπης.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

03 Νοέ 2019 12.51 μμ

Σε επικίνδυνες περιπέτειες…

06 Απρ 2019 4.57 μμ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες…

15 Νοέ 2019 11.23 πμ

Προκαλεί για ακόμα μια…

19 Νοέ 2019 11.30 πμ

Διακρίθηκαν για την «μαχητικότητα…

24 Απρ 2019 6.53 μμ

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης…

04 Νοέ 2019 9.00 πμ

Έντονο προβληματισμό…