Σημαντικά Νέα

Γιώργος Κατρούγκαλος: «Δεν υπήρξε καμία πίεση από τη Ρωσία για τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στις επικείμενες εθνικές εκλογές οι ψηφοφόροι θα αλλάξουν γνώμη για τη λύση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων, όταν θα συνειδητοποιήσουν την πραγματική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Εκτιμάει δε ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι θα οδηγηθούν στις κάλπες, αποφασίζοντας όχι μόνο με γνώμονα τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και με βάση το γεγονός ότι η χώρα βγήκε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης των τελευταίων ετών.

Ο κ. Κατρούγκαλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ρόλο της Μόσχας, των ΗΠΑ και της Τουρκίας αναφορικά με το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών τόνισε ότι οι τρεις αυτές χώρες έχουν συμφέροντα στην περιοχή και προσπαθούν να τα επιβάλλουν. Η Ρωσία είναι αντίθετη στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και στην ένταξη των Σκοπίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ωστόσο διευκρίνισε ότι στις συνομιλίες που προηγήθηκαν για τη Βόρεια Μακεδονία «Δεν υπήρξε καμία πίεση από την Ρωσία. Έτσι κι αλλιώς, δεν επιτρέπουμε να μας πιέζουν».

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως μετά την κύρωση της Συμφωνίας, αναβαθμίστηκε η διεθνής θέση της Ελλάδας, αποτελεί ένα κράτος που εξάγει σταθερότητα και έχει ως πρωταρχικό στόχο την οικοδόμηση στρατηγικής εταιρικής σχέσης όχι μόνο με την Βόρεια Μακεδονία, αλλά και με ολόκληρη την περιοχή.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια πρωτοποριακή συμφωνία, για την οποία θεωρώ ότι το Νόμπελ Ειρήνης θα ήταν μια κατάλληλη αναγνώριση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Σε ερώτηση σχετικά με το αρκετά υψηλό ποσοστό των Ελλήνων, οι οποίοι στη βάση δημοσκοπικών δεδομένων, απορρίπτουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν διακυμάνσεις σε κάθε δημοσκόπηση, οι οποίες εξηγούνται λόγω της συναισθηματικής αντίδρασης του κόσμου, του οποίου η εθνική υπερηφάνεια πληγώθηκε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

02 Απρ 2019 5.28 μμ

Καθώς η αντιπαράθεση ανάμεσα…

03 Απρ 2019 7.01 μμ

Ο Βούλγαρος πρώην υπουργός…

08 Μαΐ 2019 7.29 μμ

Ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα,…

03 Απρ 2019 9.26 μμ

Ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης…

09 Μαρ 2019 9.14 μμ

Ο Γιώργος Τράγκας αποκαλύπτει…

01 Απρ 2019 12.04 μμ

Η Ρωσία στην προσπάθειά…