Σημαντικά Νέα

«Γιαβούζ» το νέο γεωτρύπανο – απόκτημα της Άγκυρας

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu», ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν προανήγγειλε την έναρξη νέων γεωτρήσεων στην περιοχή της Μεσογείου μετά από το πέρας των απαραίτητων εργασιών συντήρησης του νέου σκάφους.

Το νέο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία ονομάζεται «Γιαβούζ», που στην τουρκική σημαίνει «σκληρός» και έλαβε την συμβολική ονοματοδοσία του από τον σουλτάνο Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ, ο οποίος τριπλασίασε την έκταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά το 16ο αιώνα. Το καινούριο σκάφος βρίσκεται στα ναυπηγεία της Γιάλοβα και σύντομα θα σταλεί στην ανατολική Μεσόγειο για την εκκίνηση γεωτρήσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φυσικό πλούτο που δικαιούμαστε τόσο στη Μαύρη Θάλασσα, όσο και στο Αιγαίο, όπως επίσης και να προασπίσουμε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων». Μάλιστα εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Άγκυρα σύντομα θα ανακαλύψει φυσικό αέριο με τις γεωτρήσεις που θα πραγματοποιήσει. Η δήλωση του Ρ. Τ. Ερντογάν έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά την ανακοίνωση των κυπριακών αρχών και του πετρελαϊκού κολοσσού Exxon Mobil για τη σημαντική ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο «Γλαύκο-1» του τεμαχίου 10 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Θυμίζουμε ότι η γεώτρηση ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019, φθάνοντας σε γεωτρητικό βάθος 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που διενεργήθηκε, εκτιμάται η άριστη ποιότητα του ταμιευτήρα, ο οποίος διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

04 Μαρ 2019 10.25 πμ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος…

22 Μαρ 2019 6.20 μμ

Ο επικεφαλής του «Ινφογνώμων»…

16 Μαρ 2019 5.23 μμ

Ενώ ο ρωσικός αγωγός φυσικού…

27 Μαρ 2019 10.24 πμ

Ο Yπουργός Εξωτερικών…

07 Μαρ 2019 4.04 μμ

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής…

05 Απρ 2019 1.39 μμ

Η Ρωσία επεκτείνει σταθερά…