Σημαντικά Νέα

Γ. Σταθάκης: “Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για εξορύξεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ”

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προανήγγειλε εξελίξεις ως προς το ζήτημα της έναρξης εξορύξεων εντός της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες πρόκειται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διαγωνισμού, με σκοπό την έναρξη των εργασιών για γεωτρήσεις στα θαλάσσια οικόπεδα.

Πρόκειται για τα δυο μεγάλα «οικόπεδα», που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, για τα οποία έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον του ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός «Exxon Mobil», η γαλλική «Total», καθώς και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.).

«Είμαστε πολύ κοντά στην επικύρωση της συμφωνίας», δήλωσε ο κ. Σταθάκης και εξήγησε ότι βάση της σύμβασης προβλέπονται τρεις φάσεις, κάθε δύο χρόνια, οι οποίες ενδέχεται να επιταχυνθούν και να γίνουν δύο φάσεις. «Πρώτα θα γίνουν οι απαραίτητες έρευνες από την εταιρεία και μετά θα τρυπήσει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον τρόπο διάθεσης των εσόδων από τις εξορύξεις στα θαλάσσια οικόπεδα, δήλωσε ότι «η πρόθεσή μας είναι μεγάλο μέρος των πόρων να πηγαίνει στο ταμείο για την κάλυψη του ασφαλιστικού», διαψεύδοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι θα καλύψουν μέρος του χρέους, βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

22 Νοέ 2019 9.00 μμ

Με μια φρεγάτα, ένα αεροσκάφος…

18 Μαρ 2019 12.00 μμ

Ο στρατηγικός σύμβουλος…

07 Μαρ 2019 11.41 πμ

Ο Π. Καρβουνόπουλος διαχειριστής…

27 Μαρ 2019 6.22 μμ

Ο Θεόδωρος Καρυώτης, θεωρητικός…

14 Νοέ 2019 6.23 μμ

Η Κύπρος έχει επιδείξει…

29 Οκτ 2019 7.10 μμ

Ο καθηγητής γεωπολιτικής…