Σημαντικά Νέα

«Φρένο στα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ για γεωτρήσεις στην Αρκτική»

Ο Πρόεδρος της Αμερικής Ντ. Τραμπ είχε αιτηθεί την απελευθέρωση περισσότερων από 200 εκατομμυρίων εκταρίων προστατευόμενων περιοχών στην Αρκτική, με σκοπό την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, ωστόσο, δικαστήριο στην Αλάσκα απαγόρευσε προς στιγμήν τα σχέδιά του.

Σύμφωνα με τους «Washington Post» και «New York Times» το δικαστήριο απεφάνθη πως το Αμερικανικό σχέδιο είναι παράνομο, ενώ και άλλα έργα απορρίφθηκαν, όπως μία συμφωνία ανταλλαγής, η οποία θα επέτρεπε τη διάνοιξη δρόμου μέσα από ένα καταφύγιο άγριων ζώων στην Αλάσκα, καθώς και δύο γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στο δυτικό Κολοράντο.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο τον περασμένο Ιανουάριο, στη βάση του οποίου προβλεπόταν η πραγματοποίηση γεωτρήσεων για απάντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε προστατευόμενες περιοχές του Ατλαντικού και της Αρκτικής. Ωστόσο, μία συμμαχία 60 περιβαλλοντικών ομάδων προειδοποίησε με κοινή τους δήλωση ότι η πρόταση της Ουάσιγκτον για υπεράκτιες γεωτρήσεις, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τις αμερικανικές ακτές.

Παραταύτα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ενέκρινε το σχέδιο με διάταγμα στις 18 Μαρτίου, προκειμένου περισσότερα από 200 εκ. στρέμματα της προστατευόμενης περιοχής, σύμφωνα με απόφαση του τέως Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, να παραχωρηθούν για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων. Δικαστήριο της Αλάσκας έκρινε πως το διάταγμα του Ομπάμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ έως ότου ανακληθεί από το Κογκρέσο.