Σημαντικά Νέα

Φατίχ Ντονμέζ: «Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε μέχρι να βρούμε φυσικό αέριο»

Νέες απειλές εκτοξεύει η Άγκυρα για τις γεωτρήσεις που διεξάγονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και για τις αμυντικές συμμαχίες που επιδιώκει η Λευκωσία.

Γεύμα συντονισμού είχαν στην Αττάλεια οι Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Κουντρέτ Οζερσάϊ, οι οποίοι έθεσαν στο μικροσκόπιό τους την παρούσα κατάσταση πραγμάτων. «Συζητήσαμε τις πρόσφατες κινήσεις των Ελληνοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, σε σχέση με το φυσικό αέριο και αμυντικά ζητήματα. Τέτοιες κινήσεις μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια».

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ επανέλαβε πως είναι θέμα χρόνου πια η Τουρκία να χτυπήσει φλέβα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. «Τα τελευταία χρόνια ειδικά στο θέμα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, πραγματοποιούμε επιθετικά προγράμματα εξερεύνησης. Βρήκαμε στην ξηρά, θα ανακαλύψουμε που βρίσκονται και στη θάλασσα».

Εν αναμονή της έναρξης των πολυδιαφημισμένων γεωτρήσεων του γεωτρύπανου «Γιαβούζ», ο Φ. Ντονέζ αναφέρθηκε και στις διεργασίες του «Φατίχ» στο στόχο Alania. «Συνεχίζεται η γεώτρηση. Με τη βοήθεια του Αλλάχ θα βρούμε το πρώτο κοίτασμα. Είναι πολύ νωρίς για να πετάνε τη σκούφια τους, επειδή δεν έγινε ακόμη. Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε μέχρι να βρούμε».

Ο τουρκικός τύπος χαρακτήρισε ως σχέδιο παράκαμψης της Τουρκίας τις διαβουλεύσεις για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «East Med» εννέα ημέρες πριν από την έναρξη της πρώτης τετραμερούς. Ν. Αναστασιάδης, Β. Νετανιάχου, Α. Τσίπρας και Μ. Πομπέο συναντώνται στις 20 Μαρτίου στην Ιερουσαλήμ, προκαλώντας τον εκνευρισμό της Τουρκίας, η οποία εισέρχεται στην τελική φάση της προεκλογικής περιόδου.

Απόσπασμα από το κεντρικό δελτίο AlphaNews, 11.03.2019