Σημαντικά Νέα

Exxon Mobil, Eni και Total εδραιώνουν την παρουσία τους στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil εδραιώνει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Ανατολική Μεσόγειο, ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής γεώτρησης στο στόχο «Γλαύκος-1» του τεμαχίου 10.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104.9 FM, ανέφερε πως «η Κύπρος, αλλά και η Αν. Μεσόγειος, μπορούν να αποτελέσουν ένα εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο, με σκοπό να επωφεληθούν τόσο τα κράτη της περιοχής όσο και η ίδια η Ε.Ε.». Παράλληλα, εμφανίστηκε με συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς όπως δήλωσε «δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τα θετικά αποτελέσματα, είτε αυτά αφορούν την γεωπολιτική είτε την οικονομική διάσταση».

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του αμερικανικού κολοσσού ο κ. Χριστοδουλίδης γνωστοποίησε ότι διεξάγονται συζητήσεις ενός νομοσχεδίου, με σκοπό τη δημιουργία ενός ταμείου υδρογονανθράκων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει την αναγκαιότητα να υπάρξει και επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 10, που μπορεί να δώσει πιο απτά αποτελέσματα. Η ποσότητα και η ποιότητα του εν λόγω κοιτάσματος είναι πολύ καλή και οι προοπτικές για την αξιοποίησή του αρκετά υψηλές.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός της κυπριακής δημοκρατίας προχωράει ακόμη περισσότερο, αφού ξεκινούν διαπραγματεύσεις με τη γαλλική «Total» και την ιταλική «Eni» και για κάποια άλλα τεμάχια στην αποκλειστική οικονομική ζώνη. Αναφορικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου διευκρίνισε πως μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική, αλλά «ο στόχος δεν είναι μόνο να χτίσεις έναν τερματικό, αλλά να είναι βιώσιμος σε βάθος χρόνου».

Για μία ενδεχόμενη αντίδραση της Τουρκίας απέναντι στα ενεργειακά δρώμενα στην κυπριακή ΑΟΖ ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης  δήλωσε ότι «όλες αυτές οι εταιρείες γνωρίζουν πολύ καλά την προσέγγιση της Τουρκίας πολύ πριν έρθουν για επενδύσεις στην Κύπρο και το γεγονός ότι επέλεξαν να έρθουν, αποτελεί την καλύτερη απάντηση για οποιονδήποτε αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο ΥΠΕΞ της κυπριακής δημοκρατίας δήλωσε την πρόθεσή του μη εμπλοκής σε ένα παιχνίδι δημόσιων δηλώσεων και αντιπαραθέσεων με τη γείτονα, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει μία εικόνας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων ή μία προσπάθεια «γκριζοποίησης» των ενεργειακών εξελίξεων στην Αν. Μεσόγειο.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

23 Φεβ 2019 7.20 μμ

Σημαντικές θα είναι οι…

10 Μαΐ 2019 4.16 μμ

Οι ενεργειακοί κολοσσοί…

03 Μαρ 2019 11.24 πμ

Ύστερα από τις πρόσφατες…

07 Μαρ 2019 4.32 μμ

O ομότιμος καθηγητής του…

01 Μαρ 2019 1.09 μμ

Σύμφωνα με τις επίσημες…

17 Μαρ 2019 1.18 μμ

Ραγδαίες είναι οι ενεργειακές…