Σημαντικά Νέα

Έτσι χάνουμε το Ανατολικό Αιγαίο, χωρίς να… πέσει ούτε μία τουφεκιά

Οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας Ευάγγελος Αποστολάκης και Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ συναντώνται στο Βουκουρέστι, προκειμένου να βρουν «διαύλους επικοινωνίας» με στόχο τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, ενώ την ίδια στιγμή Άγκυρα προβαίνει στην πάγια τακτική των συνεχόμενων επιθετικών ενεργειών στο Ανατολικό Αιγαίο, που συνιστούν εχθρική απειλή σε βάρος της χώρας μας.

Ύστερα από την τελευταία συνάντηση Τσίπρα και Ερντογάν, η Τουρκία παραβιάζοντας το σύνολο της διεθνούς νομιμότητας, (ΟΗΕ, ICAO – International Civil Aviation Organisation, IMO – International Maritime Organisation, Συνθήκη της Λωζάννης και των Παρισίων), προχώρησε στην έκδοση των ακόλουθων ΝΟΤΑΜ Α0035, Α0038 και Α0039 εντός του 2019, στη βάση των οποίων θα πραγματοποιεί αεροναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε τρεις περιοχές, οι οποίες συνιστούν ελληνική κυριαρχία και βρίσκονται εντός του FIR  Αθηνών. Στην πράξη το γεγονός αυτό ερμηνεύεται ως εχθρική ενέργεια εις βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την πλευρά της Τουρκίας.

Ωστόσο, η Ελλάδα εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α0210/2019 για την πραγματοποίηση αεροναυτικών ασκήσεων με πυρά εντός του FIR Αθηνών, σε δέκα περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου, οι οποίες περιλαμβάνουν και 12 ελληνικά νησιά. Οι τρεις περιοχές της ελληνικής άσκησης 7-GK, 8-GL και 9-GP επικαλύπτουν τις τρεις παράνομες περιοχές τουρκικών ασκήσεων. Ως εκ τούτου, η Άγκυρα ζήτησε από την Αθήνα την τροποποίηση των ορίων των τριών αυτών περιοχών της ελληνικής άσκησης, για να μην επικαλύπτονται οι τρεις παράνομες τουρκικές περιοχές. Η γείτονα χώρα επιδιώκει με στρατιωτικά, διπλωματικά και πολιτικά μέσα να εκτοπίσει την Ελλάδα από την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, δυτικά του 25 μεσημβρινού, στη μέση του Αιγαίου.

Σε άρνηση των Αθηνών προς τροποποίηση των τριών δικών της περιοχών, η Τουρκία εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α0612/19, μέσω της οποίας ενημερώνει τη Διεθνή Κοινότητα ότι η ελληνική ΝΟΤΑΜ 0210/19 είναι άκυρη και χωρίς καμία ισχύ, ενώ μόνο οι τρεις τουρκικές ΝΟΤΑΜ παραμένουν σε ισχύ και είναι αποτελεσματικές. Ακολούθως, η Τουρκία εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α0538 που αναφέρεται στην ελληνική αεροναυτική άσκηση στις δέκα περιοχές, δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων, που επιβάλουν καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης  στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, επειδή εκτελεί ασκήσεις που απαγορεύονται στα νησιά Σαμοθράκη, Ψαρά, Χίο, Άη Στράτη, Ικαρία, Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Χάλκη, Τήλο, Καστελόριζο και Πάτμο». Ωστόσο, η Συνθήκη της Λωζάννης «δεν απαγορεύει» να εκτελούν  ασκήσεις οι Ελληνικές Δυνάμεις στα νησιά Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία, όπως και η Συνθήκη των Παρισίων δεν απαγορεύει τις ασκήσεις των Ελληνικών Δυνάμεων στα Δωδεκάνησα.

Ως εκ τούτου, γίνεται αντιληπτό ότι η Άγκυρα εφαρμόζοντας αυτή τη μόνιμη και παράνομη τακτική, παρουσιάζει στη Διεθνή Κοινότητα την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου του FIR Αθηνών ως προβληματική περιοχή, η οποία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών, τα οποία σε τελική ανάλυση επιλέγουν το FIR Κωνσταντινούπολης για λόγους ασφαλείας πτήσεων, με αποτέλεσμα πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα τέλη διαδρομής των πολιτικών αεροσκαφών να τα καρπώνεται η Τουρκία. Πέραν όμως τούτου, με αυτό το πλήθος των τουρκικών ΝΟΤΑΜ η Τουρκία επιχειρεί να δηλώσει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα, επειδή έχει ορίσει παράνομα 10 ναυτικά μίλια εθνικό εναέριο χώρο, απαιτώντας σχέδια πτήσης για το FIR Αθηνών, το οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει πλασματικό, ανύπαρκτο και χωρίς νομική βάση. Έτσι, η Άγκυρα μετατρέπει τα πάντα στο Ανατολικό Αιγαίο του FIR Αθηνών σε τουρκικό βιλαέτι, χτίζοντας ένα νέο τείχος, που ενδέχεται να καταστήσει το Ανατολικό Αιγαίο τουρκική επικράτεια.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

18 Οκτ 2019 6.54 μμ

Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος…

21 Απρ 2019 4.33 μμ

Ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα,…

02 Νοέ 2019 3.36 μμ

Το νέο εργοστάσιο της…

30 Οκτ 2019 8.58 πμ

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας…

05 Νοέ 2019 12.30 μμ

Θέμα Αγίας Σοφίας εγείρει…

14 Απρ 2019 3.40 μμ

Το νέο νομοσχέδιο που…