Σημαντικά Νέα

Έρχονται αλλαγές των συνόρων στην Ελλάδα – Ξεκινούν από το Ιόνιο

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε την επικείμενη αλλαγή των συνόρων της χώρας μας, η οποία θα ξεκινήσει με τη μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από το Ιόνιο, εξαιρώντας το Αιγαίο, αποδεχόμενοι το πάγιο τουρκικό αίτημα περί «ειδικών συνθηκών». Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και τις αποκαλύψεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος έκανε λόγο ότι οι δύο χώρες «συζητούν για τα σύνορα».

Ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε πως η επικείμενη αλλαγή των συνόρων μας είναι ειλημμένη πολιτική απόφαση και θα ξεκινήσει με την επέκταση των χωρικών υδάτων από το Ιόνιο, δίχως ωστόσο, να αποκαλύπτει τον τρόπο καθορισμού τους. «Η χαρτογράφηση έχει ολοκληρωθεί και θα συνεχίσουμε και με άλλες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, οριοθετεί χρονικά την επέκταση των χωρικών υδάτων μέσα στο καλοκαίρι, προσπαθώντας να δεσμεύσει και την επόμενη κυβέρνηση. «Είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας, και θα γίνει και γιατί είναι κάτι σωστό που θα μεγαλώσει την Ελλάδα, αλλά και γιατί θα μας διευκολύνει σημαντικά και στις διαπραγματεύσεις που έχουμε με την Ιταλία και με την Αλβανία για τον προσδιορισμό των οικονομικών μας ζωνών».

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, «έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά σε επίπεδο χαρτογράφησης, προκειμένου να εξασφαλιστούν πλήρως τα εθνικά μας δίκαια, αλλά και με τρόπο συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο». Αρχικά, η επέκταση των χωρικών υδάτων θα γίνει στο Ιόνιο «όπως ορίζεται στις Διεθνείς Συνθήκες της χαρτογράφησης στο Ιόνιο και μετά φυσικά θα συνεχίσουμε και με άλλες περιοχές. Αλλά ακριβώς επειδή η άμεση σκοπιμότητα της πρώτης αυτής επέκτασης αφορά στις ΑΟΖ με Αλβανία και Ιταλία, ξεκινάμε με Ιόνιο».

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

21 Μαρ 2019 5.22 μμ

Ο Πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ Γιώργος…

13 Μαρ 2019 1.06 μμ

Ο καθηγητής Οικονομικής…

11 Μαΐ 2019 6.56 μμ

Συναγερμό στο Ελληνικό…

12 Μαΐ 2019 5.57 μμ

Συνεχίζουν οι Τούρκοι…

19 Μαΐ 2019 7.19 μμ

Ο Διεθνολόγος Γιώργος…

01 Μαρ 2019 6.25 μμ

Ο Ανδρέας Θεοφάνους καθηγητής…