Σημαντικά Νέα

Έρχεται ανάφλεξη στα Βαλκάνια…;

Η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη Βαλκανική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «εύθραστη» έως αρκετά επικίνδυνη, αφού Βαλκάνιοι Τζιχαντιστές μετακινούνται από την περιοχή της Συρίας σε Κόσοβο-Βοσνία, ενώ το σχέδιο για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» δεν έχει μπει στο συρτάρι.

Υπάρχουν περιοχές που μπορεί να δώσουν το έναυσμα για πρόκληση πολεμικής σύρραξης, με ποιο επικίνδυνη την Κοιλάδα του Πρέσεβο στη νότια Σερβία.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσις δήλωσε για το θέμα του Κοσυφοπεδίου τα εξής: «Οι Αλβανοί επιθυμούν πλήρη εδραίωση του κράτους τους που ίδρυσαν το 2008, ενώ η Ευρώπη και η Αμερική σπεύδουν για λύση». «Ξέρω για κάποιους ήρωες που υποτίθεται ότι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν για να πάρουμε το Κόσοβο, αλλά δεν είναι σε θέση να σταθούν έξω σε θερμοκρασία μείον ένα βαθμό Κελσίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς. Παράλληλα, ο Σέρβος πρόεδρος είπε οτι «δεν αποκλείει τον πόλεμο και την δολοφονία Σέρβων στο Κόσοβο». «Αν χρειαστεί, θα συγκρουστούμε».

Τα «τύμπανα της Βαλκανικής άνοιξης» βαράνε στην Κοιλάδα του Πρέσεβο και ακούγονται ως λίαν επικίνδυνα. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το βρετανικό πανεπιστήμιο, που είχε ως στόχο τον εντοπισμό των αντιλήψεων και στάσεων των πολιτών σχετικά με τα σενάρια για τη διαφιλονικούμενη κοιλάδα του Πρέσεβο μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, η κοιλάδα Πρέσεβο θα πρέπει να παραμείνει στη Σερβία, υποστήριξε το 13% των Αλβανών σε σύγκριση με το 84% των Σέρβων. Το Βόρειο Κοσσυφοπέδιο (Ζβετσάν, Ζουμπίν Ποτόκ και μέρος του Λεποσάβιτς) δεν θα πρέπει να ενταχθούν στην Σερβία, υποστηρίζει το 91% των Αλβανών έναντι του 10% των Σέρβων», σύμφωνα με την έρευνα. «Η λίμνη Ujmani θα πρέπει να παραμείνει στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και το ορυχείο της Trepca θα πρέπει να παραμείνει και αυτό μέρος του Κοσσυφοπεδίου», δηλώνει ο καθηγητής της Οξφόρδης  Anthony Heath, επισημαίνοντας την υλοποίηση  έρευνας για το θέμα αυτό.

Ακολούθως, αναλυτές εκτιμούν ότι προετοιμάζεται η δημιουργία της αποκαλούμενης «Μεγάλης Αλβανίας» από τις ΗΠΑ, προκειμένου να περάσουν μελλοντικά στα Βαλκάνια όλοι οι αγωγοί από μια άκρως ελεγχόμενη περιοχή, με την Σερβία να έχει «πέσει στο καναβάτσο» των εξελίξεων. Η παρέμβαση όμως της Ρωσίας είναι αποφασιστική, με τον Β. Πούτιν να αποστέλλει 3.000 Ρώσους «στρατιωτικούς συμβούλους» στην Σερβία, μαζί με πολεμικό υλικό σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει της Ουάσιγκτον. Το σίγουρο είναι πως εξαιτίας του αυξανόμενου αλβανικού εθνικισμού κάποια στιγμή θα υπάρξει μία έκρηξη σε οποιαδήποτε περιοχή θα  έρθουν σε σύγκρουση τα αμερικανικά με τα ρωσικά συμφέροντα.