Σημαντικά Νέα

Επενδυτική «απόβαση» της Κίνας στην Ιταλία: Αντιδρούν οι ΗΠΑ

Η γειτονική Ιταλία ετοιμάζεται να υπογράψει με την Κίνα μία συμφωνία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, Ένας δρόμος», με τον Ιταλό πρωθυπουργό Κόντε Τζουζέπε να δηλώνει ότι η Ρώμη δεν θα έρθει σε ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους της λόγω αυτής της συμφωνίας.

Η πρωτοβουλία «Belt and Road» αποτελεί ένα σχέδιο κινεζικής εμπνεύσεως, με σκοπό την ένωση της Ευρωπαϊκής Ηπείρου με την Ασία και την Αφρική. Ως εκ τούτου, στην επικείμενη επίσκεψη στη Ρώμη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, η Ιταλία θα υπογράψει ένα μνημόνιο συμφωνίας. Ο ιταλός πρωθυπουργός μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» ανέφερε ότι «η προτεινόμενη συμφωνία θα είναι αποκλειστικά οικονομική και εμπορική και απολύτως συμβατή με τη θέση της στο ΝΑΤΟ και το Ευρωπαϊκό σύστημα».

Ως εκ τούτου, η Ιταλία γίνεται η πρώτη χώρα των G7 που θα συμμετάσχει σε αυτή την μεγαλεπήβολη πρωτοβουλία, καθώς οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, αλλά και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν με δυσπιστία και έχουν επιφυλάξεις για το εν λόγω εγχείρημα, καθώς πιστεύουν ότι συνιστά ένα μέσο επέκτασης της σφαίρας επιρροής της Κίνας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Ακόμη, ο Τζ. Κόντε επεσήμανε ότι το επιτελείο της κυβέρνησής του θα επιδείξει τη δέουσα προσοχή, με σκοπό την προσήλωση στην προάσπιση των εθνικών ιταλικών συμφερόντων, στην προστασία των στρατηγικών της υποδομών, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες και η αποφυγή των επιθετικών επενδύσεων και τη μεταφορά γνώσης υψηλής τεχνολογίας.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ομάδας συμβούλων εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Γκάρετ Μαρκίς, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η επικείμενη συμφωνία ανάμεσα στην Ιταλία και την Κίνα συνιστά «πολιτικό κίνδυνο», αφού σε ορισμένες καταγεγραμμένες περιπτώσεις το Πεκίνο κατόρθωσε να λάβει ως παράπλευρες εγγυήσεις τους στρατηγικούς πόρους χωρών, επειδή δεν έφεραν σε πέρας την αποπληρωμή των χρεών τους.

Η απάντηση της Αμερικής ήταν άμεση, καθώς ο Λευκός Οίκος απέστειλε προειδοποίηση στην Ιταλία για τον τερματισμό ανταλλαγής πληροφοριών, όπως επί παραδείγματι, για τις εκθέσεις των υπηρεσιών ασφαλείας, σε περίπτωση που η Ρώμη προχωρήσει προς την αγορά εξοπλισμού από τον κινεζικό όμιλο τηλεπικοινωνιών Huawei, ενώ απείλησε ότι θα σταματήσει την αποστολή ευαίσθητων προϊόντων στα λιμάνια της Τεργέστης και της Γένοβας, αν επιτραπεί στο Πεκίνο η δημιουργία υποδομών εκεί.