Σημαντικά Νέα

«Επεκτείνεται η παρουσία Total και ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ»

Οι ενεργειακοί κολοσσοί «Total» και «ΕΝΙ» επεκτείνουν την παρουσία τους στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, καθώς αναμένεται να συνεργαστούν στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων, η σύμπραξη της γαλλικής με την ιταλική εταιρεία δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλα τεμάχια της ΑΟΖ, ενώ οι τεχνοκρατικές συζητήσεις διεξάγονται σε πολλά επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Νοεμβρίου 2018 το Υπουργείο Ενέργειας είχε ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για χορήγηση Άδειας Έρευνας Υδρογονανθράκων για το Ερευνητικό Τεμάχιο 7, εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, λήφθηκε μία αίτηση από την κοινοπραξία «Total E&P Cyprus B.V.» και «Eni Cyprus Limited».

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει ότι αναμένονται σημαντικές εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα σε σχέση με την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ είχαν προηγηθεί επαφές του Υπουργού σε πολιτικό επίπεδο στη γαλλική πρωτεύουσα.

Παράλληλα, συναντήθηκε και με τον Υποδιευθυντή Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου TOTAL, Elias Kassis, με τον οποίο συζήτησε τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ, τόσο σε σχέση με γεωτρητικούς στόχους, όσο και για τα νέα τεμάχια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων σε σχέση με το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «ο,τιδήποτε υπάρχει προς ανακοίνωση θα ανακοινωθεί την ώρα που πρέπει».

Τέλος, όσον αφορά τη διμερή συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Σίμπιου της Ρουμανίας, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αυτή επικεντρώθηκε σε πτυχές της προωθούμενης συνεργασίας με την γαλλική πλευρά στο πλαίσιο της PESCO.