Σημαντικά Νέα

Έντι Ράμα: «Ιστορική και μεγαλοπρεπής η Συμφωνία των Πρεσπών»

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα στη διάρκεια της επίσημης συνάντησης που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «ιστορική και μεγαλοπρεπή».

Ο κ. Ράμα επωφελήθηκε της ευκαιρίας να ευχαριστήσει δημοσίως τον κ. Ζάεφ, καθώς όπως είπε «λόγω της διορατικότητάς του άνοιξε ο δρόμος για την αρμονική συμβίωση στη γείτονα ανάμεσα σε Αλβανούς και Μακεδόνες κάτοικους της Βόρειας Μακεδονίας» και επεσήμανε ότι «η Βόρεια Μακεδονία δεν αποτελεί απλώς μία γείτονα χώρα, αλλά ένα φιλικό και αναντικατάστατο στρατηγικά κράτος».

Ο κ. Ζάεφ από την πλευρά του χαρακτήρισε την Αλβανία ως έναν από τους πιο στενούς φίλους, αλλά και σημαντικό εταίρο, με τον οποίο μπορεί να συνεργαστεί, για την πρόοδο, την ασφάλεια, αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική των δύο χωρών.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών συμφωνήθηκε η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των συγκοινωνιών, όπως επί παραδείγματι, είναι η σιδηροδρομική ένωση και οι οδικοί άξονες. Ο Έντι Ράμα σημείωσε πως «τόσο η Αλβανία όσο και η Βόρεια Μακεδονία είναι θετικές ως προς τη δημιουργία μίας κοινής οικονομικής ζώνης, εκκινώντας πρωτίστως από τη μέγιστη διευκόλυνση των συνοριακών διαδικασιών». Για την πραγμάτωση αυτού του στόχου ο Αλβανός πρωθυπουργός επικαλέστηκε το μοντέλο που υιοθετήθηκε από τα Τίρανα και το Κόσσοβο, εκφράζοντας την επιθυμία να συνεχίσουν και με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, ξεκινώντας πρώτα με τους γείτονες, τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο.

Η συμφωνία να ανοίξει επίτιμο προξενείο της Αλβανίας στο Μοναστήρι ακολουθήθηκε από τη δέσμευση του Αλβανού πρωθυπουργού ότι «η μειονότητα της Βόρειας Μακεδονίας στην Αλβανία θα δρέψει όλους τους καρπούς αυτού του θετικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών».

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

12 Μαΐ 2019 5.30 μμ

Τη δέσμευσή του να προωθήσει…

05 Απρ 2019 4.01 μμ

Ήδη από τη δεκαετία του…

21 Μαρ 2019 7.44 μμ

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας…

04 Απρ 2019 10.08 πμ

Ο καθηγητής φιλοσοφίας…

18 Απρ 2019 10.16 πμ

Η Ευρώπη βρίσκεται σε…

04 Μαΐ 2019 5.29 μμ

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος…