Σημαντικά Νέα

«Ενισχύονται στρατηγικά οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας & Γαλλίας»

Γάλλοι αξιωματικοί παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου επί της φρεγάτας «Languedoc» του γαλλικού ναυτικού, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο λιμάνι του Πειραιά, υπογραμμίζοντας την πολύπλευρη σχέση στρατηγικής σημασίας που αναπτύσσουν Αθήνα και Παρίσι.

Ο κυβερνήτης της φρεγάτας πολλαπλών ρόλων, τύπου FREMM Φρανσουά Ζελεμπάρ και ο ακόλουθος Άμυνας της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα συνταγματάρχης Σαρλ Αμπαλεά έκαναν λόγο για τρία βασικά σημεία, τα οποία ενισχύουν τους δεσμούς των δύο χωρών.

Το πρώτο σημείο αφορά στην κοινή στρατηγική αντίληψη για την αναγκαιότητα ενδυνάμωσης της ανατολικής και νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Ακολούθως, η επιχειρησιακή συνεργασία αποτελεί το δεύτερο σημείο, καθώς κάθε χρόνο γαλλικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια πραγματοποιούν 40 επισκέψεις σε λιμάνια, όπως ο Πειραιάς και η βάση της Σούδας. Η Ελλάδα βρίσκεται στον εναέριο διάδρομο των γαλλικών δυνάμεων που επιχειρούν στο Λεβάντε, με τη γαλλική αεροπορία να κάνει τακτική χρήση των ελληνικών υποδομών.

Το τρίτο σημείο, το οποίο είναι εν πολλοίς άγνωστο, αφορά στη χρήση υποδομών στην Κρήτη ως ενδιάμεσου σταθμού Γάλλων στρατιωτών που έχουν συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, για την ηπιότερη προσαρμογή τους σε ειρηνικό περιβάλλον. Σε αυτό τον «μετα-επιχειρησιακό θάλαμο» στην Κρήτη, οι Γάλλοι στρατιωτικοί παραμένουν τρεις ημέρες πριν προωθηθούν πίσω στην πατρίδα τους, ενώ μέχρι στιγμής 10.000 στρατιωτικοί έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η φρεγάτα «Languedoc» πλέει για διάστημα τριών μηνών στη Μεσόγειο, συμμετέχοντας παράλληλα σε ασκήσεις με την ακτοφυλακή της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο κυβερνήτης της εν λόγω φρεγάτας είναι ένας από τους αξιωματικούς που συμμετείχαν στον καθορισμό των προδιαγραφών για τον σχεδιασμό των επόμενων πλοίων πολλαπλών ρόλων, ήτοι των «Belharra», για την αγορά των οποίων έχουν προηγηθεί συζητήσεις.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

30 Μαρ 2019 10.55 πμ

Η φιλοκυβερνητική τουρκική…

03 Απρ 2019 11.12 πμ

Αδιαμφισβήτητα, τα αποτελέσματα…

15 Μαρ 2019 10.49 πμ

Στις ακτές της Συρίας…

05 Μαρ 2019 11.19 πμ

Η ολοένα αυξανόμενη τουρκική…

14 Απρ 2019 10.40 πμ

Σύμφωνα με διπλωματικές…

24 Απρ 2019 10.06 πμ

Σύμφωνα με Ρώσο στρατιωτικό…