Σημαντικά Νέα

Ενισχύονται οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ρωσία αναβαθμίζει το ρόλο της στην περιοχή

Ύστερα από πληροφορίες για ενίσχυση των Νατοϊκών δυνάμεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η Μόσχα αποφάσισε να δράσει, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να στείλει το μήνυμα πως δεν «λυγίζει» στην πίεση που της ασκεί η συμμαχία.

Η ανάπτυξη σημαντικών σε μέγεθος στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές, μπορεί να συμβάλει στην πρόκληση ακόμη μεγαλύτερης έντασης ή και θερμού επεισοδίου, εάν σημειωθεί έστω και ένα λάθος, με αποτέλεσμα αυτού του είδους τα παιχνίδια να χαρακτηρίζονται επικίνδυνα.

Ωστόσο, η Ρωσία προχωράει ακάθεκτη, αναβαθμίζοντας τις δυνάμεις της στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, προκειμένου να ανταποκριθεί στη δυναμική και την ανάλογη ανάπτυξη των δυνάμεων της Συμμαχίας, δήλωσε ο Ρώσος Υφυπουργός Άμυνας Grushko στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «TASS».

«Είναι αυτονόητο ότι αναβαθμίζουμε τις δυνάμεις μας ενόψει του γεγονότος ότι οι δυνάμεις του NATO πλησιάζουν τις ακτές μας. Όλες οι προσπάθειές μας είναι απολύτως επαρκείς και αναλογικές ως προς τις πραγματικές ανάγκες που προβάλλουν οι εξελίξεις αυτές ως προς την άμυνα και την ασφάλειά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Ρωσία παρακολουθεί στενά τα έργα υποδομής που συντελούνται από το ΝΑΤΟ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αλλά και τις προσπάθειες των συμμάχων να δημιουργήσουν βάσεις και να αναπτύξουν πρόσθετες δυνάμεις.

Παράλληλα, ο κ. Grushko κατηγόρησε την Βορειοατλαντική Συμμαχία ότι προσπαθεί να «δαιμονοποιήσει» τη στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας πως ο ρωσικός στόλος δραστηριοποιείται στην περιοχή τα τελευταία 200 χρόνια, ακόμη και όταν η Κριμαία ήταν ουκρανική.

Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας περιλαμβάνει πλοία επιφανείας, υποβρύχια, δύναμη Πεζοναυτών, αμυντικές παράκτιες δυνάμεις, καθώς και ικανότατες αεροπορικές δυνάμεις, γεγονός που καθιστά την ρωσική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή ιδιαίτερα ισχυρή.

Από την άλλη πλευρά, οι χώρες του NATO συμφώνησαν τον Απρίλιο ένα «πακέτο» μέτρων, με σκοπό την ενίσχυση της κλίμακας των ασκήσεων και των αποστολών αναγνώρισης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, γεγονός που σίγουρα απασχολεί την Μόσχα και είναι ιδιαίτερα αποφασισμένη να απαντήσει σε περίπτωση απειλής της εδαφικής της ακεραιότητας και κυριαρχίας της, όπως το απέδειξε με το επεισόδιο στο Στενό του Κερτς απέναντι στα ουκρανικά πλοία.