Σημαντικά Νέα

«Ενεργειακός θησαυρός» κρύβεται στη δυτική Ελλάδα και νοτίως της Κρήτης

Ο αντιπρόεδρος της Exxon Mobil Τρίσταν Άσπρεϊ στο Συμπόσιο των Δελφών ανακοίνωσε την πρόθεση της εταιρείας να δραστηριοποιηθεί, παράλληλα με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και σε δύο γεωτεμάχια νοτίως της Κρήτης. Το γεγονός αυτό αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι οι σεισμικές έρευνες του παρελθόντος στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης της Μεσογείου και της Ελλάδος βρίσκονται στο στάδιο της εξακρίβωσης, αφού η πρόσβαση σε ακραία βάθη ασβεστολιθικών πετρωμάτων είναι πλέον τεχνολογικά εφικτή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι διεθνείς πετρελαϊκοί κολοσσοί κάνουν λόγο για «ενεργειακό θησαυρό» που κρύβεται στη δυτική Ελλάδα, καθώς και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, ο οποίος πιστεύεται ότι θα είναι ικανός για την μελλοντική κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.

Η πρόσφατη ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος στο στόχο «Γλαύκος-1» του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία της «Exxon Mobil» και «Qatar Petroleum» πυροδοτεί τις εξελίξεις, αφού η Αθήνα με την πολιτική της ατολμίας, καλείται τώρα να αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη σοβαρότητα τα κρυμμένα «μυστικά» στο βυθό του Αιγαίου, μυστικά τα οποία υποψιάζεται και η διαχρονικά νευρική και προκλητική γείτονα χώρα.

Η Τουρκία σπεύδει ασθμαίνουσα να προλάβει την φρενήρη ενεργειακή κούρσα που εξελίσσεται γύρω από την Κύπρο, καθώς συνειδητοποιεί ότι η Μεγαλόνησος αποτελεί πλέον κέντρο του παγκόσμιου ενεργειακού ενδιαφέροντος των πετρελαϊκών κολοσσών. Προβάλλοντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ενεργειακή πίτα, προσπαθεί να ελέγξει γεω-στρατηγικά όλους τους «κενούς χώρους» της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι επιστήμονες μιλούν με βεβαιότητα για το μεγαλύτερο κοίτασμα βιογενούς φυσικού αερίου στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται εγκλωβισμένο στο γεωγραφικό τόξο «Ιόνιο Πέλαγος – Λιβυκό Πέλαγος – θάλασσα της Κύπρου», που αποτελεί τη γεωλογική συνέχεια του βυθού των νότιων και των νοτιοδυτικών περιοχών της κυπριακής ΑΟΖ, εκεί όπου έχουν ανακαλυφθεί έως σήμερα τρεις αξιόλογοι ταμιευτήρες φυσικού αερίου στα κοιτάσματα «Καλυψώ», «Αφροδίτη» και «Γλαύκος».

Πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με γεωλογικές αναλύσεις, τα κοιτάσματα νοτίως της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκουν στο ίδιο γεωλογικό σύστημα με το αιγυπτιακό κοίτασμα «Zhor» και το ισραηλινό «Λεβιάθαν», με τα οποία άλλωστε συνορεύουν.

Στη βάση παλαιότερων επιστημονικών αναλύσεων από τις εταιρείες PGS και Spectrum, που παρουσιάστηκαν σε διεθνές συνέδριο του Γεωλογικού Κέντρου Ερευνών του Λονδίνου, προσδιορίστηκαν επακριβώς οι θέσεις των γεωτρητικών στόχων – κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία με σεισμικά πρότυπα νέας γενιάς δύο (2D) και τριών διαστάσεων (3D), προχώρησαν στη σάρωση ολόκληρης της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Λιβύης, του Λιβάνου, της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Οι σύγχρονες δορυφορικές αποτυπώσεις δείχνουν ότι μεταξύ του μεσογειακού βυθού της Κύπρου και της Κρήτης σχηματίζεται μία βαθύτερη κοιλότητα, που ονομάζεται «λεκάνη του Ηροδότου», εκτεινόμενη από τις νοτιοδυτικές περιοχές της θαλάσσιας περιοχής της Μεγαλονήσου, συνεχίζεται νοτίως της Κρήτης και υψώνεται μέχρι τη θάλασσα της Αδριατικής. Θεωρείται ως ο αρχαιότερος βυθός του κόσμου, καθώς υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε για πρώτη φορά πριν από 340.000.000 έτη, καθιστώντας τον συσσωρευτή ασβεστολιθικών πετρωμάτων και ιζημάτων.

Ο ομότιμος καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών Ηλίας Κονοφάγος παρατήρησε ότι πριν από 6.000.000 χρόνια η Μεσόγειος είχε εξατμιστεί και η στάθμη της είχε κατέβει κατά 2 με 3 χλμ. χαμηλότερα. Η εκβολή του ποταμού Νείλου στη Μεσόγειο, καθώς και άλλων ποταμών εξέβαλλαν στην ίδια λεκάνη και είχε μετατραπεί σε καταρράκτη, ενώ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, όπως μαρτυρούν οι αποτυπώσεις, υπήρχαν καταρράκτες που διάβρωναν τον ασβεστόλιθο, σχηματίζοντας κοιτάσματα φυσικού αερίου, πριν καλυφθούν από στρώματα αλάτων.

Οι σεισμικές έρευνες που ξεκίνησαν ήδη από τη δεκαετία του 1970 στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου έχουν χαρακτηρισθεί «άκρως απόρρητες» και βρίσκονται σφραγισμένες στα γραφεία των ηγετικών κλιμακίων των ΕΛ.ΠΕ. (Ελληνικά Πετρέλαια) και του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) στην Ανάβυσσο. Η Ελλάδα κατά το παρελθόν «πούλησε» σε ξένους ερευνητικούς κολοσσούς τις πρώτες έρευνες, οι οποίοι προχώρησαν στη χαρτογράφηση και τον εμπλουτισμό νεότερων γεωφυσικών δημοσκοπήσεων για την περιοχή.

Μάλιστα, ειδικότερα για το νησί της Κρήτης υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχουν στρώματα οργανικής ύλης που λόγω γεωλογικών ανακατατάξεων και αλλεπάλληλων επικαλύψεων ιζημάτων, σχημάτισαν με το πέρασμα των αιώνων ταμιευτήρες φυσικού αερίου, τόσο στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της νήσου, όσο και στο ίδιο το κρητικό έδαφος. Επί παραδείγματι γεωτρήσεις που επιχειρήθηκαν στον κάμπο της Μεσσαράς έδωσαν σε αρκετές περιπτώσεις εκτονώσεις καθαρού μεθανίου, οι οποίες μάλιστα σε ορισμένες συνθήκες είχαν αναφλεγεί, ενώ και πρόσφατα ανακαλύφθηκαν ποσότητες μεθανίου νοτίως του Ηρακλείου, στην περιοχή της Βιάννου.

Ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Χανίων και μέλος της Καναδικής Ακαδημίας Γεωλογικών Ερευνών Αντώνης Φώσκολος εξηγεί ότι, αν προχωρήσουν οι έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ και κυρίως στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, ενδέχεται να μεταβληθούν όλα τα ενεργειακά δεδομένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανακαλύπτοντας νέες πηγές για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης.