Σημαντικά Νέα

«Ελσίνκι 2» και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία…;

Το 1999, στο Ελσίνκι στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε υπογραφεί κείμενο, στο οποίο γινόταν λόγος  για «εκκρεμείς συνοριακές διαφορές και άλλα συναφή θέματα» μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Η τότε κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη επικύρωσε αστόχαστα τις προκλητικές διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, ενώ η Τουρκία πανηγύριζε για την υπογραφή του κειμένου για την απόφαση της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. και για τον τίτλο της «υποψήφιας χώρας – μέλους».

Και ερχόμαστε στο σήμερα όπου σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Εστία» ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν σε ένα νέο «Ελσίνκι 2», με σκοπό να τεθούν οι βάσεις της ενεργειακής συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Στην πρόσφατη συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας, τα 2/3 του χρόνου της συνάντησης των δύο ηγετών αναλώθηκαν στις συζητήσεις περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο περί «δικαιωμάτων της Τουρκίας στο Αιγαίο», ενώ επιβεβαίωσε πως «Αθήνα και Άγκυρα συζητούν για όλα τα θέματα, μεταξύ των οποίων και για το Αιγαίο».

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Στο Αιγαίο τώρα… Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να προστατεύει τα δικαιώματά της, στην τελευταία επίσκεψη συμφωνήσαμε με την Ελλάδα, όσον αφορά τις διερευνητικές συνομιλίες, όπου συζητούμε όλα τα θέματα, να επανεργοποιηθούν οι μηχανισμοί για την μη κλιμάκωση της έντασης».

Παράλληλα, ο Μ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου, επιβεβαιώνοντας ότι και τα δύο γεωτρύπανα, τόσο ο «Πορθητής» όσο και το «DeepSea Metro-1», θα προχωρήσουν σε έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου νοτίως της Κύπρου. «Στο θέμα του φυσικού αερίου, αλλά και των αποθεμάτων γύρω από την Κύπρο, δυστυχώς άρχισαν τις γεωτρήσεις παρ’ ότι επιμείναμε να μην προβούν σε μονομερείς ενέργειες και παρά το αίτημά μας να τεθούν πρώτα υπό εγγύηση τα δικαιώματα και των τουρκοκύπριων. Τώρα το γεωτρύπανό μας ο “Πορθητής” πραγματοποιεί γεώτρηση στα ανοιχτά της Αττάλειας. Θα το στείλουμε όμως, κατευθείαν νοτίως της Κύπρου. Το ίδιο και το δεύτερο γεωτρύπανό μας, που θα έρθει τις επόμενες μέρες, θα το στείλουμε εκεί και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις σε εκείνη την περιοχή. Γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, πραγματοποιούνται σεισμικές έρευνες και θα προβούμε σε γεώτρηση στοχευμένα στα σημεία που έχουμε εντοπίσει», ανέφερε σχετικά.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

09 Μαΐ 2019 9.08 πμ

Τις καθημερινές απειλές…

04 Απρ 2019 11.37 πμ

Τελεσίγραφο απέστειλαν…

30 Μαρ 2019 10.05 πμ

Ο Διευθυντής προγραμμάτων…

18 Μαρ 2019 5.00 μμ

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση…

01 Μαρ 2019 11.32 πμ

Η Τουρκία κορυφώνει την…

10 Μαΐ 2019 8.16 πμ

Από τη Σύνοδο Κορυφής…