Σημαντικά Νέα

Ελλάδα & Ισραήλ κατασκευάζουν στην Κρήτη πανίσχυρο ραντάρ: Τα μάτια της συμμαχίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Η ολοένα αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα δεν αφήνει πολλά περιθώρια στη συμμαχία της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία θα κληθεί πολύ σύντομα να αναλάβει ενεργό δράση για την προστασία των τεράστιων ενεργειακών συμφερόντων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Έτσι, Αθήνα και Τελ Αβίβ προχωρούν από κοινού στην κατασκευή ενός πανίσχυρου ραντάρ στην Κρήτη, το οποίο θα αποτελέσει τα «μάτια» της συμμαχίας στην Ανατολική Μεσόγειο και σημαντικό παράγοντα στον «πόλεμο» των κοιτασμάτων. Η επιλογή του νησιού για την κατασκευή του νέου συστήματος δεν είναι τυχαία, καθώς οι ενεργειακές εξελίξεις θα επεκταθούν προσεχώς από την περιοχή της Α. Μεσογείου και στα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης.

Το ραντάρ με την ονομασία «Long Horizon», θα κατασκευαστεί στην ανατολική Κρήτη και θα παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης όλων όσων συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ισραήλ. Η Αθήνα συμμετέχει από κοινού με την Ιερουσαλήμ στην κατασκευή του έργου, με ένα κόστος ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με το μειωμένο αμυντικό προϋπολογισμό της Ελλάδας.

Οι σχέσεις Ελλάδος – Ισραήλ στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας ενισχύονται διαρκώς μέσα από κοινές εκπαιδεύσεις και μηνύματα στήριξης απέναντι στον κοινό εχθρό, την Τουρκία. Σε αυτό το κλίμα το Τελ Αβίβ φέρνει ακόμη πιο κοντά τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και της Ελλάδας, ενώ επιδιώκει και πολιτική συνεργασία, η οποία πρόκειται να επιβεβαιωθεί προσεχώς στην Κρήτη κατά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας- Ισραήλ – Κυπριακής Δημοκρατίας υπό την έγκριση των ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα, το Τελ Αβίβ επιχειρεί να φέρει ακόμα πιο κοντά τις Ένοπλες Δυνάμεις Ισραήλ και Ελλάδας, στα πλαίσια κοινών αμφίβιων επιχειρήσεων, που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε περιοχές του Ισραήλ, ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με το Ισραήλ στην παροχή τεχνογνωσίας, αλλά και εμπειρικών γνώσεων στο Ναυτικό της χώρας. Παράλληλα, ισραηλινές δυνάμεις θα συμμετάσχουν μαζί με τις ελληνικές στην άσκηση «Noble Dina 19» στα τέλη Μαρτίου, καταδεικνύοντας την αγαστή και διαρκώς ενισχυμένη αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, στέλνοντας και ένα ηχηρό μήνυμα στον Τούρκο ηγέτη, ο οποίος ονειρεύεται την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

06 Απρ 2019 5.47 μμ

Όπως σημειώνει η «Jerusalem…

14 Μαρ 2019 6.35 μμ

Μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις…

25 Απρ 2019 2.20 μμ

Η Ρωσική Πρεσβεία στην…

05 Μαΐ 2019 6.38 μμ

Η Άγκυρα ετοιμάζεται να…

16 Μαρ 2019 11.34 πμ

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού…

22 Μαρ 2019 5.22 μμ

Σε νέα προκλητική ενέργεια…