Σημαντικά Νέα

Εκρηκτικό το κλίμα στη Βαλκάνια: Ο Πρόεδρος της Σερβίας Α. Βούτσιτς «αρνήθηκε» να φωτογραφηθεί με τον Αλβανό Πρόεδρο

Ο Σέρβος πρόεδρος Α. Βούτσιτς είναι έξαλλος με την αλβανική πολιτική ηγεσία με τις κινήσεις του να αποτελούν ηχηρό σύμβολο του χάσματος μεταξύ των δύο χωρών, οδηγώντας στα άκρα τις σχέσεις Βελιγραδίου-Τιράνων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σέρβου προέδρου στην Αλβανία, έγινε λόγος για τις αυξανόμενες αλβανικές διεκδικήσεις, ενώ υπήρξε πλήθος δηλώσεων για την κατάργηση των συνόρων και «ενιαίο αλβανικό χώρο» στα Βαλκάνια, παραπέμποντας στην ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας, που με προκλητικό τρόπο έλαβαν χώρα μπροστά στα μάτια του Α. Βούτσιτς, η χώρα του οποίου θα διαμελιστεί από τη συνεργασία Αλβανίας-Κοσόβου.

Ως εκ τούτου, το κλίμα στα Βαλκάνια είναι εκρηκτικό και η Σερβία από ότι φαίνεται είναι έτοιμη για όλα. Από τη στιγμή που κατέφθασε στα Τίρανα ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι ήταν αναστατωμένος με τους Αλβανούς ηγέτες.

Μετά από την συνάντηση με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου στα σερβικά μέσα ενημέρωσης δήλωσε ότι «οι Αλβανοί συνεχίζουν να μιλάνε για εθνική ενότητα και κανείς δεν αντιδρά».

Η δήλωσή του ήρθε μετά από τη συνάντηση του Χασίμ Θάτσι με τον Έντι Ράμα, που έλεγε ότι «συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένας αλβανικός χώρος χωρίς σύνορα, κάτω από την ευρω-ατλαντική ομπρέλα».

Αυτό θεωρήθηκε πρόκληση από τον πρόεδρο της Σερβίας, ο οποίος αρνήθηκε να φωτογραφηθεί μετά τη συνάντηση με τον Ιλίρ Μέτα, την Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς και τον Αντρέι Ντούντα, που παραβρίσκονταν στη Σύνοδο Κορυφής του Μπαάρντο- Μπριόνι, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

Πρέπει να σημειωθεί πως στο πλευρό του Α. Βούτσιτς και της Σερβίας έχει ταχθεί η Ρωσία, όπως ήταν αναμενόμενο, η οποία και προχώρησε σε μια ηχηρή προειδοποίηση προς τα Τίρανα για το σχέδιο «Μεγάλη Αλβανία», που ενδέχεται να διαμελίσει Ελλάδα και Σερβία, αλλάζοντας τελείως το χάρτη των Βαλκανίων.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα για τα ύποπτα σχέδιά του σε συνεννόηση με Αλβανούς ηγέτες σε Κόσοβο, Σκόπια και αλλού για σταδιακή ενσωμάτωση περιφερειών με αλβανικό πληθυσμό στα Βαλκάνια, λέγοντας πως «εντατικοποιούνται οι προσπάθειες ενσωμάτωσης περιφερειών με αλβανικό πληθυσμό στα Βαλκάνια. Αυτό περιπλέκει τον διάλογο μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου και υπονομεύει την ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης σε ολόκληρη την περιοχή. Οι Δυτικοί υποστηρικτές των Τιράνων συνεχίζουν να κινούνται σαν να μην βλέπουν καθόλου τις ενεργές φιλοδοξίες για την Μεγάλη Αλβανία».