Σημαντικά Νέα

Δρομολογεί η Ρωσία στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα για υποστήριξη του Ν. Μαδούρο;

Το περασμένο Σάββατο προσγειώθηκαν στο Καράκας δύο ρωσικά μεταγωγικά τύπου Ilyushin-62 και Antonov-124, τα οποία μετέφεραν 100 στρατιώτες, 35 τόνους υλικό, καθώς και φορτηγά. Μάλιστα υπήρχε έντονη φημολογία ότι σε ένα από τα δύο αεροπλάνα επέβαινε και ο αρχηγός των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων στρατηγός Βασίλι Τονκοσκούροφ.

Παρατηρητές έκαναν λόγο για μία πιθανή ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, με στόχο την στήριξη του Νικολάς Μαδούρο απέναντι στον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό.

Ωστόσο, για τα πραγματικά κίνητρα της Μόσχας μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν, καθώς ο Ρώσος ειδικός σε στρατιωτικά ζητήματα Αλεξάντερ Γκολτς ανέφερε ότι «Ίσως οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζουν την φυγάδευση ή την στρατιωτική υπεράσπιση του προέδρου Μαδούρο ή τη μεταφορά χρυσού στο εξωτερικό, δίχως να αποκλείεται κανένα σενάριο».

Αδιαμφισβήτητα, η Ρωσία κρατά κλειστά τα χαρτιά της, καθώς τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν απλώς στην αποστολή δύο μεταγωγικών στη Βενεζουέλα, υποστηρίζοντας ότι οι ρώσοι στρατιωτικοί μετέβησαν εκεί στη βάση παλαιότερων συμφωνιών για στρατιωτική συνεργασία και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κάτι το μυστηριώδες. Πάντως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχεί η άποψη ότι ο στόχος της Μόσχας είναι η αποτρεπτική της παρουσία απέναντι στα ενδεχόμενα αμερικανικά σχέδια για στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.

Απόσπασμα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στον Alpha, 25.03.2019