Σημαντικά Νέα

«Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ιταλίας & Τουρκίας για τη γενοκτονία των Αρμενίων»

Διπλωματικό επεισόδιο εξελίσσεται ανάμεσα στην Ιταλία και την Τουρκία, καθώς κατατέθηκε πρόταση στο ιταλικό Κοινοβούλιο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς κατά την περίοδο 1915-1916, μία ορολογία την οποία απορρίπτει με σφοδρότητα η Άγκυρα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, σε πρόσφατες δηλώσεις του απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας πως «οι Βρυξέλες θα πρέπει να σταματήσουν να χαρίζουν δισεκατομμύρια στην Άγκυρα. Η Τουρκία δεν είναι Ευρώπη και δεν θα γίνει ποτέ».

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας τη λύπη του για την πρόταση που κατατέθηκε στο ιταλικό κοινοβούλιο, κάλεσε τον ιταλό πρεσβευτή στην Άγκυρα, ζητώντας περαιτέρω διευκρινήσεις για τη θέση της Ιταλίας.

Πρέπει να σημειωθεί πως η εκάστοτε τουρκική κυβέρνηση αρνείται εντόνως τη χρήση του όρου γενοκτονία για τη μαζική εκδίωξη 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της οποίας η Τουρκία αποτελεί το διάδοχο κράτος. Η Άγκυρα από την πλευρά της υποστηρίζει πως από 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι χάθηκαν ως αποτέλεσμα της αναταραχής που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποκληθούν γενοκτονία.

Πάντως η «Λέγκα του Βορρά» του Ματέο Σαλβίνι με πρότασή της για την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων θα τεθεί σε ψηφοφορία, όπως ανέφερε η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica». Ο σκληροπυρηνικός Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας επανέλαβε την αντίθεσή του μέσω Twitter στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας πως η χώρα δεν θα γίνει ποτέ κομμάτι της Ευρώπης.

Ας μην ξεχνάμε πως η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ε.Ε. τα τελευταία 20 χρόνια, ωστόσο, δεν έχει κάνει βήματα μπροστά αναφορικά με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ένωση σε τομείς όπως τα δικαιώματα των πολιτών, το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου κλπ.

Είκοσι κυβερνήσεις στο σύνολο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

09 Μαΐ 2019 5.51 μμ

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής…

23 Φεβ 2019 7.16 μμ

Στο χείλος του γκρεμού…

05 Απρ 2019 9.38 πμ

Ύστερα από την αναστολή…

24 Απρ 2019 5.20 μμ

Η Τουρκία εξήγγειλε νέα…

05 Απρ 2019 2.30 μμ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις…

09 Μαΐ 2019 9.08 πμ

Τις καθημερινές απειλές…