Σημαντικά Νέα

Δημοσκόπηση: “Η Αλβανία η πιο ανεπιθύμητη χώρα στην Ε.Ε.”

Σύμφωνα με δημοσκόπηση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η Αλβανία είναι η πιο αντιδημοφιλής χώρα στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Όπως αναμεταδίδει το «Βαλκανικό Περισκόπιο», διενεργήθηκε δημοσκόπηση σε επτά χώρες της Ε.Ε. για τα Δυτικά Βαλκάνια, με την πλειοψηφία των πολιτών που ερωτήθηκαν να μην επιθυμούν να δουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση.

Μόνο το 23% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη των Βαλκανικών χωρών στην ΕΕ, ενώ το 44% δεν θέλει τους βαλκανικούς λαούς εντός αυτής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η Αλβανία είναι η λιγότερο επιθυμητή χώρα, ενώ στον κατάλογο των «ανεπιθύμητων» στην ΕΕ, ακολουθεί το Κοσσυφοπέδιο και στη συνέχεια οι άλλες βαλκανικές χώρες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από μια διεθνή εταιρεία δημοσκοπήσεων που εδρεύει στο Λονδίνο τον περασμένο Δεκέμβριο στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα που «δεν αγαπά» τους Αλβανούς είναι η Γαλλία, καθώς μόνο το 13% των Γάλλων πολιτών δήλωσε ότι είναι θετική η προσχώρηση της Αλβανίας στην ΕΕ. Έπειτα ακολουθούν οι Γερμανοί, που μόνο το 21% εξέφρασε θετική στάση για την ένταξη της Αλβανίας στην Ένωση.

Από την άλλη πλευρά, οι Σκανδιναβοί εμφανίζονται πιο φιλικοί με τους Αλβανούς, αφού το 31% των Σουηδών και το 32% των Νορβηγών καλωσορίζουν τους πολίτες της Αλβανίας στην Ένωση.

Η αλβανική εφημερίδα «Σέκουλι» ανέφερε πως η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, θα συμμετάσχει στη συνάντηση της διαδικασίας «Brdo-Brion» στις 8 και 9 Μαΐου στα Τίρανα. Η διαδικασία του «Brdo-Brion» ξεκίνησε από τη συνάντηση των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων στο Brdo κοντά στην πόλη Κράνι της Σλοβενίας, στις 20 Μαρτίου 2010 και επρόκειτο για μια περιφερειακή πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων για την ταχύτερη πρόοδό τους προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Ora News», τόνισε πως χωρίς ελεύθερες εκλογές στην Αλβανία, δεν θα υπάρξει έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ούτε τα επόμενα χρόνια.

 Όσον αφορά για το εάν η Αλβανία έχει κάνει βήματα προς τα εμπρός ή προς τα πίσω και αν αξίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Ιλίρ Μέτα ανέφερε: «Πρώτον, βεβαίως και η απάντησή μου είναι πως η Αλβανία αξίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Όσον αφορά τα κριτήρια, θα επιθυμούσα να είμαι και πάλι θετικός, αλλά αυτή η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, μας δείχνει πως πολλά πρότυπα της λειτουργίας των υπηρεσιών στην χώρα μας δεν είναι εκεί που έπρεπε να είναι».

Από την πλευρά του, ο Έντι Ράμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Top Channel», σχολιάζοντας τις συναντήσεις του με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής του Βερολίνου, τόνισε ότι η Αλβανία βρίσκεται στο σωστό δρόμο προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως τον Ιούνιο ή το Σεπτέμβριο η Αλβανία θα πάρει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

21 Μαρ 2019 7.44 μμ

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας…

26 Οκτ 2019 3.44 μμ

Παρ’ όλη την ανάμειξη…

10 Μαΐ 2019 9.43 πμ

Ο Σέρβος πρόεδρος Α. Βούτσιτς…

08 Δεκ 2019 10.12 πμ

Το Παρίσι δεν έχει αλλάξει…

20 Νοέ 2019 12.27 μμ

Τίρανα. Η  Μελίλα Ντόντα,…

30 Νοέ 2019 9.29 μμ

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας…