Σημαντικά Νέα

«Διαφανή» ανθρώπινα όργανα δημιούργησαν επιστήμονες

Μια εντυπωσιακή καινοτόμο τεχνική που κάνει διαφανή τα όργανα του σώματος ανέπτυξαν Γερμανοί ερευνητές.

Με τη χρήση οργανικού διαλύτη, οι επιστήμονες κατάφεραν να καταστήσουν ορατούς τους ιστούς στο εσωτερικό πειραματόζωων, αλλά και ανθρώπων. Η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να επιτρέψει μελλοντικά τη βιο-εκτύπωση οργάνων του σώματος, επί παραδείγματι, νεφρών, με σκοπό τη μεταμόσχευση.

Η τεχνική που δημιούργησαν οι επιστήμονες με επικεφαλής τον δρα Αλί Ερτούρκ του Πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιαν του Μονάχου, χρησιμοποιεί ένα οργανικό διαλύτη, προκειμένου να κάνει διαφανή τα όργανα. Ακολούθως, το όργανο σαρώνεται από λέιζερ σε μικροσκόπιο, ώστε να αποτυπωθεί λεπτομερειακά η εσωτερική δομή του, ήτοι τα αιμοφόρα κύτταρα, οι θέσεις των κυττάρων κ.α.

Με αυτό το «χάρτη» ως οδηγό, οι ερευνητές εκτύπωσαν τρισδιάστατα αρχικά το σκελετό του οργάνου και μετά πρόσθεσαν στο όργανο τα βλαστικά κύτταρα στις κατάλληλες θέσεις, ώστε αυτό να είναι λειτουργικό.

Η παραπάνω τεχνική θεωρείται ένα ακόμα σημαντικό βήμα προόδου, που συμπληρώνει τον τομέα της τρισδιάστατης εκτύπωσης στον τομέα της βιοϊατρικής.

Λόγω της έλλειψης διαφάνειας των οργάνων του σώματος, η  εισαγωγή των κυττάρων στο σκελετό γινόταν κατά προσέγγιση, με βάση εικόνες από υπολογιστικές ή μαγνητικές τομογραφίες. Ως εκ τούτου, τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα όργανα δεν διέθεταν ως τώρα λεπτομερείς κυτταρικές δομές.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, o δρ. Αλί Ερτούρκ δήλωσε: «Τώρα πια μπορούμε να δούμε πού ακριβώς βρίσκεται το κάθε κύτταρο μέσα στα διαφανή ανθρώπινα όργανα. Και μετά είμαστε σε θέση να αναπαράγουμε επακριβώς το ίδιο όργανο, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της τρισδιάστατης βιο-εκτύπωσης, έτσι ώστε να παράγουμε ένα πραγματικό λειτουργικό όργανο. Συνεπώς, για πρώτη φορά, είμαστε πολύ πιο κοντά σε ένα πραγματικό ανθρώπινο όργανο».

Προτού δοκιμάσουν τη νέα τεχνολογία τους σε ανθρώπους σε 5 με 10 χρόνια από σήμερα οι επιστήμονες σκοπεύουν να δοκιμάσουν τα νέα βιοεκτυπωμένα όργανα σε ζώα. Η ομάδα του Ερτούρκ σχεδιάζει τη δημιουργία  ενός βιοεκτυπωμένου παγκρέατος σε δύο έως τρία χρόνια και ενός νεφρού σε πέντε έως έξι χρόνια.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα