Σημαντικά Νέα

«Χοντραίνουν» το παιχνίδι οι Τούρκοι: «Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε κοινή παραγωγή S-500 με τους Ρώσους»

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για την από κοινού παραγωγή ρωσικής κατασκευής συστημάτων αεράμυνας «S-500» μετά τις παραδόσεις των S-400.

O Ερντογάν σε συνάντηση που είχε με την τουρκική νεολαία, όπως μεταδόθηκε από το κανάλι NTV, ανέφερε πως «Η συμφωνία S-400 έχει ολοκληρωθεί και σύμφωνα με τη σύμβαση, οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο ή ίσως ακόμα νωρίτερα. Η Ρωσία μας πρόσφερε πολύ καλές συνθήκες. Μετά από αυτό θα μιλήσουμε για τους S-500, καθώς και την παραγωγή των S-400».

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη παραδώσει πέντε μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουάσιγκτον θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Άγκυρας στο πλαίσιο του προγράμματος των F-35.

Προηγουμένως, η Τουρκία έχει επανειλημμένα εκφράσει το ενδιαφέρον της για την κοινή παραγωγή των S-400, καθώς το Δεκέμβριο του 2017, η Μόσχα και η Άγκυρα υπέγραψαν συμφωνία δανείου για την παράδοση συστημάτων S-400. Έκτοτε, η Τουρκική συνεργασία με τη Ρωσία για τις εν λόγω παραδόσεις έχει επικριθεί εντόνως από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και ασυμβατότητα των S-400 και των συστημάτων αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει την Άγκυρα με κυρώσεις για την προγραμματισμένη απόκτηση των S-400 και επανειλημμένα δήλωσε ότι ενδέχεται να καθυστερήσει ή ακόμη και να ακυρώσει τη διαδικασία πώλησης του αεροσκάφους F-35 στην Τουρκία, η οποία είναι ένας από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα F-35 των ΗΠΑ.

Η Άγκυρα, με τη σειρά της, δήλωσε ότι η αγορά αυτών των αμυντικών όπλων είναι η κυρίαρχη υπόθεση της, αποκλείοντας τη δυνατότητα εγκατάλειψης των σχεδίων της.