Σημαντικά Νέα

Χαστούκι της Αμερικής στον Ερντογάν: Παραμένουν τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία & ενισχύονται οι Κούρδοι

Ενώ η ρήξη ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον ολοένα και βαθαίνει, ο Λευκός Οίκος ανακοινώνει πως οι αμερικανικές δυνάμεις θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στο Συριακό έδαφος, παρότι έχει κερδηθεί η νίκη εναντίον της εξτρεμιστικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους, διαψεύδοντας τις υποσχέσεις του πλανητάρχη Ντ. Τραμπ για πλήρη αποχώρηση.

Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν εκ νέου τους Κούρδους στη βάση του αμυντικού προϋπολογισμού τους για το 2020, διατηρώντας τουλάχιστον 1000 στρατιωτικούς στην περιοχή της Συρίας. Η στήριξη των Κούρδων σε Συρία και Ιράκ δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς η προσπάθεια για τη δημιουργία φιλο-αμερικανικού Κουρδικού κράτους στην καρδιά της Μέσης Ανατολής, αποτελεί μίας εξαιρετικής σημασίας στρατηγική κίνηση των ΗΠΑ, που θα συμβάλλει στην κατακόρυφη αναβάθμιση της επιρροής τους στην περιοχή. Πρέπει να σημειωθεί πως το αμερικανικό σχέδιο περιλαμβάνει και τον επικείμενο διαμελισμό της Τουρκίας, κάτι που ο τούρκος πρόεδρος και το κυβερνητικό του επιτελείο γνωρίζουν πολύ καλά, προχωρώντας ενίοτε σε σπασμωδικές κινήσεις και προκλητική ρητορική.

Η μεταβολή της θέσης της Ουάσινγκτον ενδεχομένως να συμβάλει στην αναζωπύρωση της έντασης με την Τουρκία, η οποία δεν θα διστάσει να απειλήσει με επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η μάχη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), που υποστηρίζεται από τον διεθνή αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ εναντίον του ισλαμικού κράτους, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ εκτιμάται πως περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί συνδράμουν σημαντικά στους μαχητές των ΣΣΔ.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η οικονομική στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους, οι οποίες δίνουν 300 εκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση και την εξοπλιστική υποστήριξη των κουρδικών δυνάμεων, που μάχονται στη Συρία κατά του ISIS. Ωστόσο, ενώ ο πόλεμος κατά του Ισλαμικού Κράτους βαίνει προς το τέλος του, οι Κούρδοι μαχητές δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν κάποιο ανοιχτό μέτωπο. Εντούτοις, οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να έρθουν σε ολοκληρωτική ρήξη με την Άγκυρα, επενδύοντας σε σενάρια σύγκρουσης μέσω των Κούρδων και της δημιουργίας Κουρδιστάν στο μαλακό υπογάστριό της, δείχνοντας ότι είναι πλέον ζήτημα χρόνου να αποκαθηλωθεί ο Ερντογάν και να ξεκινήσει ο διαμελισμός της χώρας του.