Σημαντικά Νέα

Χ. Ακάρ: «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο & Κύπρο»

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, λίγο μετά την εξαγγελία για πραγματοποίηση της γεώτρησης από το γεωτρύπανο «Πορθητής» ανοιχτά της Κύπρου, επανήλθε με δηλώσεις για το ζήτημα των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην περιοχή του Αιγαίου.

Η Άγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Όπως δήλωσε ο κ. Ακάρ στο πρακτορείο «Anadolu» «Μαζί με τα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύει πάντα τα δικαιώματα του λαού της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και να μην επιτρέψει τετελεσμένο γεγονός».

Παράλληλα, κάλεσε την Ελλάδα να επιδείξει λογική και συνεργασία, προσθέτοντας πως οι ενεργειακές πηγές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, πρέπει να χρησιμεύσουν ως «γέφυρα» ειρήνης, διαλόγου και αμοιβαίας ανάπτυξης.

Το σχόλιο αυτό ήρθε λίγο αφότου το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε κάλεσμα στην Τουρκία να τερματίσει τις γεωτρητικές δραστηριότητες στην περιοχή, ενώ η Φεντερίκα Μογκερίνι, εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της Ε.Ε. για την πρόθεση της Άγκυρας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Από την πλευρά της η Τουρκία απάντησε πως οι δραστηριότητες εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο «βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της βάσει του διεθνούς δικαίου».

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

27 Μαρ 2019 6.22 μμ

Ο Θεόδωρος Καρυώτης, θεωρητικός…

03 Μαρ 2019 11.24 πμ

Ύστερα από τις πρόσφατες…

01 Μαρ 2019 11.32 πμ

Η Τουρκία κορυφώνει την…

11 Μαΐ 2019 6.06 μμ

Ιδιαίτερα τεταμένο παραμένει…

28 Απρ 2019 4.24 μμ

Ο Ιωάννης Καθηγητής Οικονομικής…

08 Μαΐ 2019 8.10 πμ

Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων…