Σημαντικά Νέα

Χ. Ακάρ: «Νόμιμοι κάτοχοι του φυσικού πλούτου γύρω από την Κύπρο οι Τουρκοκύπριοι»

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ παρακολούθησε μαζί με τους αρχηγούς των τριών όπλων της Τουρκίας την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» από τη φρεγάτα Γκεντίζ, επισκέφτηκε το κέντρο επιχειρήσεων στο Γκιολτζούκ της Νικομήδειας και πέταξε με αεροπλάνο πάνω από την ανατολική Μεσόγειο, επιθεωρώντας με αυτόν τον τρόπο την άσκηση από ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Το αμέσως επόμενο διάστημα τα τουρκικά πολεμικά πλοία πρόκειται να επισκεφτούν 40 λιμάνια στην Τουρκία, στο εξωτερικό και στα Κατεχόμενα, στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων, που θα διαβεβαιώσουν τους Τούρκους πολίτες για την ασφάλεια των θαλασσών.

Όπως τόνισε ο Χουλουσί Ακάρ, η Τουρκία θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις στην περιοχή του Αιγαίου, την ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στα Κατεχόμενα. «Ο σκοπός μας και οι προσπάθειές μας είναι κοινές για το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Θα υποστηρίξουμε την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων με ειρηνικό τρόπο, την αρχή του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας».Παράλληλα, τόνισε πως «με τους Έλληνες ομολόγους μας συνεχίζουμε τις επαφές για την ενίσχυση της ασφάλειας και την ανάπτυξη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών είπε ότι «υποστηρίζουμε τη συνέχιση των ενεργειών προς μία δίκαιη και μόνιμη λύση. Υπάρχουν κάποιοι που εργάζονται, κάποιοι που μιλούν και κάποιοι που προσπαθούν γι’ αυτό το θέμα και τους παρακολουθούμε όλους από κοντά. Ωστόσο, σε αυτή την περιοχή βλέπουμε ότι αυξάνονται οι παγκόσμιοι και οι περιφερειακοί παίκτες, οι οποίοι βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση. Σε κάθε περίπτωση υποστηρίζουμε τη σταθερότητα και τη συνεργασία σε κάθε επίπεδο, ενώ η ένταση, οι συγκρούσεις και οι προκλητικές ενέργειες πρέπει να αποφεύγονται».

Ο Χουλουσί Ακάρ αναφορικά με το ζήτημα των υδρογονανθράκων της Κύπρου υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν και μερίδιο και δικαιώματα. «Καμία απόφαση και καμία συμφωνία σχετικά με την περιοχή που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία, δεν μπορεί να έχει ισχύ. Να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η Τουρκία βρίσκονταν πάντα δίπλα στην ΤΔΒΚ και θα συνεχίσει να βρίσκεται. Η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου έχει και μερίδιο και δικαιώματα στο φυσικό πλούτο γύρω από το νησί. Όλοι πρέπει να το καταλάβουν αυτό και να συμπεριφερθούν αναλόγως».

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

03 Απρ 2019 9.26 μμ

Ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης…

05 Απρ 2019 9.11 πμ

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής…

01 Μαρ 2019 11.32 πμ

Η Τουρκία κορυφώνει την…

30 Μαρ 2019 10.55 πμ

Η φιλοκυβερνητική τουρκική…

09 Μαΐ 2019 9.26 πμ

Το τουρκικό γεωτρύπανο…

24 Απρ 2019 10.36 πμ

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής…