Σημαντικά Νέα

Brexit: Γιατί Κίνα & ΗΠΑ «κερδίζουν» από μια αποχώρηση των Βρετανών χωρίς συμφωνία

Ο ΟΗΕ σε έκθεση του αναφέρει πως το ενδεχόμενο το «Brexit» να γίνει δίχως να υπάρξει συμφωνία, θα μπορούσε να ωφελήσει κυρίως την Κίνα και τις ΗΠΑ, ενώ η Ε.Ε., καθώς και ορισμένοι άλλοι εμπορικοί εταίροι του Ηνωμένου Βασιλείου, ανάμεσά τους και η Τουρκία θα υφίσταντο ζημίες.

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (ΔΗΕΕΑ) στη μελέτη της τόνισε πως ένα διαζύγιο ελλείψει συμφωνίας ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλες «θα επηρεάσει σημαντικά τους όρους της πρόσβασης στη βρετανική αγορά για τις αναπτυσσόμενες, αλλά και για τις ήδη ανεπτυγμένες χώρες».

Σύμφωνα με την έκθεση η βρετανική αγορά κατέχει το 3,5% των παγκόσμιων συναλλαγών, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο το περασμένο έτος εισήγαγε εμπορεύματα αξίας περίπου 680 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον υπόλοιπο κόσμο. Παράλληλα, οι περισσότερες από αυτές τις εξαγωγές έγιναν από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες, σε περίπτωση «Brexit» δίχως συμφωνία, κινδυνεύουν να καταγράψουν απώλεια εσόδων ύψους 34,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ως εκ τούτου, η Βρετανία αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο για πολλές αναδυόμενες χώρες, οι εξαγωγές των οποίων αντλούν οφέλη από τους ευνοϊκούς όρους πρόσβασης στην αγορά της, χάρη στο προτιμησιακό καθεστώς ως προς το εμπόριο που εφαρμόζει η Ε.Ε.

Από την άλλη πλευρά, η επικράτηση του σεναρίου αποχώρησης του Ηνωμένου βασιλείου δίχως συμφωνία, ήτοι χωρίς την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων διμερών εμπορικών συμφωνιών, η Τουρκία θα κατατασσόταν στη δεύτερη θέση στον κατάλογο των χαμένων, αφού από τις εξαγωγές της θα ακρωτηριαζόταν ένα ποσό ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακολουθώντας η Νότια Κορέα, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Καμπότζη και η Ελβετία.

Η Πάμελα Κόουκ-Χάμιλτον, επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνούς εμπορίου σχολίασε, λέγοντας πως «Το Brexit δεν είναι απλώς ένα περιφερειακό ζήτημα. Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει εγκαταλείψει πια τους 27 εταίρους του στην Ε.Ε., αυτό θα μεταβάλλει τη δυνατότητα των χωρών που δεν ανήκουν στην ΕΕ να εξάγουν στη βρετανική αγορά».

Η κ. Κόουκ-Χάμιλτον πρόσθεσε πως η αποχώρηση της Βρετανίας «θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα χωρών, που είναι μεγάλοι εξαγωγείς, όπως είναι η Κίνα ή οι ΗΠΑ».

Στη βάση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), μια χώρα δεν μπορεί να προσφέρει μεταχείριση προτίμησης σε οποιονδήποτε εμπορικό εταίρο, αλλά οφείλει να προβαίνει στην εφαρμογή των ίδιων δασμών σε όλες τις περιπτώσεις. Κατά συνέπεια, η Κίνα ενδέχεται να δει τις εξαγωγές της προς το Ηνωμένο Βασίλειο να αυξάνονται κατά 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια, οi HPA κατά 5,3 δισεκατομμύρια, η Ιαπωνία κατά 4,9 δισεκατομμύρια., ενώ πιθανότατα θα ωφεληθούν η Ρωσία, η Ινδία, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

05 Νοέ 2019 8.18 πμ

Αντιφατικά μηνύματα στέλνει…

22 Νοέ 2019 9.37 πμ

Θέλουμε μια αρχική συμφωνία…

21 Απρ 2019 4.33 μμ

Ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα,…

02 Μαρ 2019 9.52 πμ

Για τη Μεσόγειο έβαλε…

27 Απρ 2019 4.44 μμ

Σε συνέντευξη Τύπου που…

17 Μαρ 2019 4.04 μμ

Θα μπορούσε να αποκληθεί…