Σημαντικά Νέα

Μπορεί να συνεργαστεί η Κύπρος με την Τουρκία στο ζήτημα της ενέργειας;

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «και η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμα της Κύπρου να διαχειρίζεται τους πόρους της ΑΟΖ προς όφελος και των δύο κοινοτήτων του νησιού».

Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο μπορεί να καταστεί εφικτή μία συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Άγκυρα στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου θεωρεί πως μία συνεργασία θα μπορούσε να υλοποιηθεί με βασική προϋπόθεση της επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος. «Αν η Τουρκία διανύσει τον αναγκαίο δρόμο και συμβάλλει, όπως αρμόζει, στην επίλυση του Κυπριακού, τότε θα έχει και η ίδια κάθε λόγο να αναμένει την ανάπτυξη πολλών μορφών συνεργασιών. Και όχι μόνο στον τομέα των υδρογονανθράκων».

Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία με επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της στα Ηνωμένα Έθνη, προχώρησε στην καταγγελία των έκνομων ενεργειών έρευνας υδρογονανθράκων που πραγματοποιεί η Άγκυρα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της νοτίως του νησιού, ύστερα μάλιστα από την μεγαλύτερη ανακάλυψη τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο στόχο «Γλαύκος-1» τον προηγούμενο μήνα από την Exxon Mobil.

Ως εκ τούτου, ο Διεθνολόγος και Πολιτικός Αναλυτής Λοΐζος Μιχαήλ ξεκαθαρίζει πως ενώ υπάρχει η πρόθεση, δεν γίνεται να υπάρξει συνεργασία, λόγω της προκλητικής δράσης της Τουρκίας.

«Ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε επανειλημμένως πει ότι επιθυμούμε μία συνεργασία με την Άγκυρα στα ζητήματα της ενεργειακής πολιτικής και ασφάλειας στην περιοχή. Ωστόσο, η προσπάθεια παρεμπόδισης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι παράνομες δραστηριότητές της εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ, οι προκλητικές ενέργειες με σκοπό τον εκφοβισμό των εταιρειών που έχουν συμβληθεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και η ίδια η ρητορική που χρησιμοποιεί η τουρκική κυβέρνηση, δεν αφήνει κανένα περιθώριο, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο για συζήτηση του οποιουδήποτε ενδεχομένου συνεργασίας. Εκ των πραγμάτων λοιπόν δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία».

Ακολούθως, ο Ζήνωνας Τζιάρρας, ερευνητής στο PRIO Cyprus Centre και Συν-ιδρυτής του Geopolitical Cyprus εκτιμά πως η συνεργασία Άγκυρας και Λευκωσίας σε αυτή τη χρονική στιγμή κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και λόγω του δισεπίλυτου Κυπριακού Ζητήματος. Παράλληλα, οι προβληματικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο συνιστούν ισχυρά εμπόδια για μία θετική έκβαση της υπόθεσης.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

27 Φεβ 2019 3.37 μμ

«Η Άγκυρα επιβεβαιώνει…

08 Απρ 2019 4.08 μμ

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας…

09 Μαΐ 2019 5.51 μμ

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής…

01 Νοέ 2019 9.26 μμ

Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος…

05 Μαΐ 2019 6.38 μμ

Η Άγκυρα ετοιμάζεται να…

22 Απρ 2019 5.11 μμ

Η γερμανική εφημερίδα…