Σημαντικά Νέα

Μπομπ Μενέντεζ: «Δεν θέλουμε να δούμε δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε μία σύρραξη»

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ, με αφορμή την επίσκεψή του στη χώρας μας, εξέφρασε την ανησυχία του για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

«Πάντα ανησυχώ για πιθανές συγκρούσεις και για αυτό το λόγο έχουμε καλέσει την Τουρκία να μην προχωρεί σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Δεν θέλουμε να δούμε δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε μία σύρραξη, η οποία θα ήταν τρομακτική για το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα όμως δεν είναι αυτός που παραβιάζει τον εναέριο χώρο».

Σε ερώτηση που του έγινε εάν η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς των αμερικανικών βάσεων από την Τουρκία στην Ελλάδα, εξαιτίας της επικείμενης αγοράς των ρωσικών S-400, ο Μενέντεζ δεν απέκλεισε τέτοιο ενδεχόμενο.

«Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα επανεξετάσει την στάση της και θα επιστρέψει στο δρόμο, όπου θα είναι ένας καλός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, στηρίζοντας τις αξίες του ΝΑΤΟ, προκειμένου να πράξει όσα χρειάζεται για την ενίσχυση μίας μακροπρόθεσμης σχέσης. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν σε ποιο άλλο μέρος στον κόσμο – και θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα ή κάπου αλλού- θα προστατεύεται το εθνικό συμφέρον και η ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, ο κ. Μενέντεζ προειδοποίησε την Άγκυρα πως αν προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, θα επιβληθούν οκτώ κυρώσεις, μεταξύ των οποίων είναι περιορισμοί στις εξαγωγές, θέματα απόκτησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και περιορισμοί στην πραγματοποίηση οποιασδήποτε οικονομικής πράξης σε αμερικανικές τράπεζες.

Ακολούθως, θα παύση η παράδοση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35. «Εάν η απόκτηση πραγματοποιηθεί, αυτό θα επιφέρει κυρώσεις σύμφωνα με τον νόμο, τον οποίο εγώ ο ίδιος εισηγήθηκα και η Τουρκία δεν θα έχει ποτέ ένα F-35 δίπλα σε σύστημα S-400. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και δεν συνάδει με το Εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, ούτε είναι αποδεκτό και δεν είναι συμβατό με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους μας, οι οποίοι έχουν αγοράσει τα F-35. Μία τέτοια κίνηση μας απομακρύνει από τη συναίνεση που επικρατεί στο ΝΑΤΟ. Οπότε ναι, κανένα F-35 δεν θα πωληθεί στην Τουρκία, εάν παραλάβει τα S-400», σημείωσε.

Απόσπασμα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, 23.04.2019

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

28 Φεβ 2019 5.07 μμ

Ο γεωπολιτικός αναλυτής…

30 Μαρ 2019 10.05 πμ

Ο Διευθυντής προγραμμάτων…

11 Μαρ 2019 3.20 μμ

Σαν κεραυνός εν αιθρία…

30 Απρ 2019 1.22 μμ

Ο Καθηγητής Οικονομικής…

11 Μαΐ 2019 6.56 μμ

Συναγερμό στο Ελληνικό…

17 Μαΐ 2019 8.52 πμ

Η Ουάσιγκτον τερματίζει…