Σημαντικά Νέα

Άσκηση «μαμούθ» από ΗΠΑ & Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ισραήλ ολοκλήρωσαν στις 14 Φεβρουαρίου κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την επωνυμία Juniper Falcon 2019 εν όψει των εξελίξεων σε Τουρκία και Ιράν.

Ο αμερικανικός-ισραηλινός άξονας προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, αφού σε λίγες ημέρες πρόκειται να πραγματοποιηθεί η τουρκική αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» με την παρουσία του τουρκικού ναυτικού σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η οποία συνορεύει με την ισραηλινή.

Συγχρόνως, εν αναμονή της τουρκικής εισβολής στη Βόρεια Συρία, θα φέρει πιο κοντά στα ισραηλινά σύνορα τις δυνάμεις των Τούρκων, ενώ την ίδια στιγμή οι ιρανικές δυνάμεις έχουν μετακινηθεί πίσω από τα σύνορα του Ισραήλ στη βορειοανατολική Συρία, εξοπλίζοντας τις σιιτικές ταξιαρχίες με πυραύλους εδάφους-εδάφους.

Πηγές της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών σε ειδική έκθεση που υποβλήθηκε στην κυβέρνηση του Β. Νετανιάχου, αναφέρουν ότι στη Λωρίδα της Γάζας «μυρίζει μπαρούτι» με υποκίνηση της Τουρκίας, αφού χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται στα σύνορα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στα ισραηλινά στρατεύματα με χειροβομβίδες και βόμβες μολότωφ, προκαλώντας συναγερμό στις γειτονικές ισραηλινές κοινότητες. Παράλληλα, εκτιμούν ότι οι ιρανικές ταξιαρχίες Al Qods και η Χεζμπολάχ θα προβούν την κατάλληλη στιγμή σε πυραυλικό κύμα επιθέσεων κατά του Τελ Αβίβ, εκμεταλλευόμενοι τη ρωσική και τουρκική παρουσία στη Συρία.

Οι κοινές αμερικανο-ισραηλινές ασκήσεις περιέλαβαν τον έλεγχο διαφόρων σεναρίων, μερικά από τα οποία ενέπλεξαν τα αμερικανικά στρατεύματα που αποστάλθηκαν στο Τελ Αβίβ, προκειμένου να υποστηρίξουν τις εργασίες της αντιπυραυλικής άμυνας και της εξουδετέρωσης πυραύλων υψηλής τροχιάς εναντίον του κράτους του Ισραήλ. Ο Ισραηλινός Ταξίαρχος Ran Kochav, διοικητής της αεράμυνας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο στόχος των κοινών ασκήσεων ήταν η βελτίωση του συντονισμού ανάμεσα στις δύο ένοπλες δυνάμεις και η διαλειτουργικότητα σε διαδικασίες εντολέων και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, με απώτερο στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο δυνάμεων».

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

01 Μαρ 2019 5.44 μμ

Ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας…

14 Μαρ 2019 6.35 μμ

Μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις…

08 Μαΐ 2019 8.10 πμ

Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων…

26 Φεβ 2019 3.04 μμ

Τα τουρκικά ΜΜΕ εν αναμονή…

14 Απρ 2019 3.40 μμ

Το νέο νομοσχέδιο που…

07 Μαΐ 2019 5.02 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η…