Σημαντικά Νέα

Απειλή της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ: «Θα πουλήσουμε πετρέλαιο σε άλλο νόμισμα πλην δολαρίου»

Μία πρωτοβουλία η οποία θα στόχευσε στην αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου θα έβρισκε ανταπόκριση στις χώρες παραγωγής πετρελαίου, που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Ε.Ε., οι οποίες επιθυμούν την αποσύνδεση του διεθνούς εμπορίου από το δολάριο, προκειμένου να επέλθει η εξασθένηση των ΗΠΑ προϊούσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Σαουδική Αραβία εξαπέλυσε απειλές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ότι πρόκειται να πουλήσει το πετρέλαιό της και σε άλλα νομίσματα εκτός δολαρίου, σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει προς την ψήφιση νομοσχεδίου, το οποίο θα επιτρέπει αγωγές κατά του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών για μονοπωλιακή πολιτική, εκλαμβάνοντάς τον ως καρτέλ.

Εάν η Σ. Αραβία κάνει πράξη την απειλή της, τότε υποσκάπτεται ο ρόλος του δολαρίου ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος, μειώνεται το εκτόπισμα των ΗΠΑ στα πλαίσια του διεθνούς εμπορίου και αποδυναμώνεται ως προς την επιβολή κυρώσεων σε τρίτους. Η κίνηση αυτή εναντίον της Ουάσιγκτον έχει συζητηθεί από μέλη της σαουδαραβικής κυβερνήσεων, εντός του ΟΠΕΚ, αλλά και με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους σε θέματα ενεργειακής πολιτικής.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι πιθανότητες ψήφισης αυτού του αμερικανικού νόμου, γνωστού ως «NOPEC» είναι μηδαμινές, καθώς οι Σαουδάραβες δεν επιθυμούν να αντιδράσουν. Ωστόσο, το γεγονός ότι έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης δείχνει πως το Ριάντ έχει ενοχληθεί πολύ σοβαρά από τις ΗΠΑ. Οι Σαουδάραβες γνωρίζουν πως με το δολάριο στα χέρια τους μπορούν να κηρύξουν “πυρηνικό πόλεμο”, ενώ αφήνοντας τους Αμερικανούς να περάσουν το ΝΟΡΕC, θα γονατίσει η αμερικανική οικονομία. Πάντως η εν λόγω πρόταση νόμου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2000, ωστόσο ποτέ δεν προωθήθηκε το νομοσχέδιο, προκειμένου να καταστεί νόμος, αν και οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν ήταν αρκετές. Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ είχε ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου «NOPEC», αναλαμβάνοντας όμως την προεδρία δεν έχει αναφερθεί καθόλου σε αυτό, αλλά επισημαίνει διαρκώς τη σημασία των αμερικανο-σαουδαραβικών σχέσεων, εννοώντας τις πωλήσεις αμερικανικού εξοπλισμού στο Ριάντ.