Σημαντικά Νέα

«Ανυποχώρητη» η Τουρκία για τους ρωσικούς S-400, εν όψει της επίσκεψης του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποκύψει ποτέ στις αμερικανικές κυρώσεις εξαιτίας της συμφωνίας της να αποκτήσει τα ρωσικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400.

Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της υποστηρίζει πως τα εν λόγω ρωσικά συστήματα δεν είναι συμβατά με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα μαχητικά αεροσκάφη της F-35 της Lockheed Martin, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων των ΗΠΑ, σε περίπτωση που η Άγκυρα προχωρήσει τη συμφωνία με τη Ρωσία.

Η Τουρκία, που είναι πιθανός αγοραστής, αλλά και εταίρος στην παραγωγή των F-35, υποστηρίζει πως τόσο οι S-400 όσο και τα F-35 δεν είναι ασύμβατα μεταξύ τους και ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη συμφωνία της με τη Ρωσία. Μάλιστα, έχει προτείνει τη δημιουργία μιας επιτροπής εργασίας με την Ουάσινγκτον, η οποία θα αποτιμήσει την επίδραση των S-400, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη καμία απάντηση.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Kanal 7», ο κ. Οκτάι ανέφερε πως οι ανησυχίες των ΗΠΑ δεν είναι λογικές και πως η σχεδιαζόμενη για τον Ιούλιο παράδοση των S-400 παραμένει ως έχει.

«Όταν η Τουρκία υπογράφει μια συμφωνία, η Τουρκία τηρεί την υπόσχεσή της. Υπογράψαμε αυτή τη συμφωνία και έγιναν ορισμένες πληρωμές. Δεν νομίζω πως τα επιχειρήματα και οι ανησυχίες είναι πολύ βάσιμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προτείνει να πουλήσουν στην Τουρκία τα αμυντικά συστήματα «Πάτριοτ» της Raytheon Co, προσφορά την οποία ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι εξακολουθεί να αξιολογεί το κυβερνητικό επιτελείο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» πως οι αποφάσεις για την απόκτηση αμυντικού εξοπλισμού ανήκουν στις χώρες.

«Το θέμα της απόκτησης στρατιωτικού υλικού είναι μια εθνική απόφαση για τις χώρες, αλλά η ικανότητα των συμμαχικών στρατών να εργάζονται από κοινού είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα για το ΝΑΤΟ προκειμένου να πραγματοποιεί τις επιχειρήσεις και τις αποστολές του», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ  χαιρέτισε τις συνομιλίες ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον για την απόκτηση των συστημάτων Πάτριοτ, ωστόσο, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως η Ουάσινγκτον μελετά εάν θα μπορούσε να απομακρύνει την Τουρκία από την παραγωγή των F-35, εξαιτίας της άρνησης της Άγκυρας να υποχωρήσει από τη σχεδιαζόμενη αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως το πρόγραμμα των F-35 θα καταρρεύσει, εάν η Τουρκία δεν συμμετάσχει σε αυτό και αναμένει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιήσει μια δήλωση παραίτησης, προκειμένου να την προστατεύσει από ενδεχόμενες ποινές για τα S-400, μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ότι η Άγκυρα μπορεί να αντιμετωπίσει αντίποινα για τη συμφωνία βάσει του Νόμου Περί Αντιμετώπισης Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act — CAATSA).