Σημαντικά Νέα

Ανοίγει η συζήτηση για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ποια είναι τα σχέδια των Αμερικανών

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα της ένταξης της Κύπρου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, εν μέσω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Το νησί που έχει διχοτομηθεί από το 1974 και βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή κατά 40%, προσεγγίζεται έντονα το τελευταίο διάστημα, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα για την ξαφνική βιασύνη των ΗΠΑ τη δεδομένη χρονική στιγμή να επιλέξουν την έναρξη της ενταξιακής συζήτησης.

Ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης μιλώντας στο Sputnik, έχοντας γνώση του ζητήματος αναφορικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ στα προηγούμενα χρόνια, αναφέρει πως αυτό που πραγματικά επιζητούν οι ΗΠΑ είναι η εδραίωσή τους στην περιοχή για οικονομικούς λόγους, με την παράλληλη προστασία και ενίσχυση του Ισραήλ.

«Δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος για την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, καθώς δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ασφαλείας. Ως εκ τούτου, οι Κύπριοι θα πρέπει να συνεισφέρουν μέσω του προϋπολογισμού τους, πληρώνοντας για τα αμερικανικά οπλικά συστήματα».

Ακολούθως, «Μια επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα νοτιοανατολικά, κοντά στο Ισραήλ, με τις Νατοϊκές βάσεις και τις άλλες στρατηγικές διευκολύνσεις που θα ακολουθήσουν, ενισχύει το ρόλο του ισραηλινού κράτους στην περιοχή, γεγονός που συνιστά στρατηγικό προγεφύρωμα του δυτικού κόσμου στη Μέση Ανατολή», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Η καθηγήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Μαίρη Μπόση, εξέφρασε την άποψη ότι το ΝΑΤΟ σκοπεύει τη διεύρυνση της ατζέντας του με την ένταξη της Κύπρου, προκειμένου να καταδείξει ότι επιτελεί ορθά το ρόλο του, ενώ ο στρατηγικός αναλυτής Ιωάννης Μιχαλέτος, υποστηρίζει πως λόγω των γερμανο-ρωσικών κοινοπραξιών που αναπτύσσονται απρόσκοπτα στη Βόρεια Ευρώπη, οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη θωράκιση της επιρροής τους στο Νότο.

Όπως επεσήμανε, «Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι έχουν απωλέσει τη γεωπολιτική τους επιρροή στην υφήλιο και αντιλαμβανόμενες την τεράστια γεω-στρατηγική σημασία της Κύπρου θα επιχειρήσουν την ένταξή της για λόγους ασφαλείας, για τα ενεργειακά κοιτάσματα, τον επικείμενο αγωγό East Med κλπ, ασκώντας μεγάλες πιέσεις ως αντίβαρο απέναντι στις Ευρωπαϊκές συμμαχίες της Μόσχας».

Πάντως η Μόσχα παρακολουθώντας τους επεκτατικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, προειδοποιεί πως η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Μεγαλονήσου και η ανάμειξή του στα σχέδια των ΗΠΑ, ενδέχεται να οδηγήσει σε κλιμάκωση με επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις. Ωστόσο, η δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council» εκφράζει την ανησυχία της ότι η Ρωσία θα μπορούσε να «μπλοκάρει» το σύνολο των μελλοντικών ειρηνευτικών συνομιλιών, μπαίνοντας «σφήνα» μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Ας μην ξεχνάμε και τον Ρ. Τ. Ερντογάν, καθώς εάν υπάρξει ενοποίηση των δύο δημοκρατιών, ο Τούρκος Πρόεδρος θα απωλέσει το στρατηγικό του πλεονέκτημα στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού θα αναγκαστεί να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από το έδαφος της Κύπρου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Για περισσότερες πληροφορίες στο
https://sputniknews.gr

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

16 Μαρ 2019 8.57 μμ

Ο Θανάσης Δρούγος διεθνολόγος…

11 Μαΐ 2019 6.56 μμ

Συναγερμό στο Ελληνικό…

08 Μαΐ 2019 7.29 μμ

Ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα,…

03 Απρ 2019 9.13 πμ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες…

29 Μαρ 2019 12.12 μμ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ.…

09 Μαΐ 2019 5.28 μμ

Ο αναλυτής και επικεφαλής…