Σημαντικά Νέα

Άμεση Παρέμβαση Πούτιν και Ερντογάν στη διαμάχη Ινδίας & Πακιστάν

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο Πακιστάν – Ινδίας, καθώς τα πολεμικά μαχητικά της Ινδίας εκτελούν πτήσεις πάνω από τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, ενώ η άμεση τηλεφωνική παρέμβαση της Άγκυρας και της Μόσχας καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, ανεβάζοντας περαιτέρω την ένταση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν που διατηρεί στενές επαφές με τους Πακιστανούς, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει και συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό του Πακιστάν Imran Khan, εκφράζοντας τη στήριξή του στη διαμάχη του με την Ινδία.

Την ίδια στιγμή ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πρόεδρο της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι είναι πρόθυμος να στηρίξει το Νέο Δελχί με νέα οπλικά συστήματα, στέλνοντας παράλληλα ένα «μήνυμα» προς το Πακιστάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» στη συνοριακή γραμμή Ινδίας – Πακιστάν κατασκευάζονται ήδη 14.000 οχυρά καταφύγια, προκειμένου να φιλοξενήσουν οικογένειες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και απειλής σύρραξης με όπλα μαζικής καταστροφής. Παράλληλα, ο βομβαρδισμός στόχων από ινδικά μαχητικά αεροσκάφη στο τμήμα του Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν, συνεχίζεται, αφού το Ισλαμαμπάντ δεν προέβη σε καμία κίνηση εξουδετέρωσης της τρομοκρατικής ομάδας, που είχε δολοφονήσει με βόμβα 42 Ινδούς αξιωματικούς ασφαλείας νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι αναφορές από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη για τη μετακίνηση τεθωρακισμένων μεραρχιών στα σύνορα των δύο χωρών, είναι συνεχείς, ενώ ο δημόσιος τομέας έχει παραλύσει για την προετοιμασία μιας ενδεχόμενης κλιμάκωσης των εχθροπραξιών.

Ο Ινδός Πρόεδρος Ν. Μόντι απηύθυνε κάλεσμα «εθνικής ενότητας» προς τους συμπολίτες του, ζητώντας τους να δημιουργήσουν ένα τείχος ενάντια στον εχθρό.  «Φίλοι, κάθε Ινδός θα πρέπει να δημιουργήσει ένα τείχος, να είναι σταθερός σαν βράχος. Η Ινδία θα ζήσει ενωμένη. Θα εργαστεί ενωμένη. Θα μεγαλώσει ενωμένη. Θα πολεμήσει ενωμένη. Και θα νικήσει ενωμένη», τόνισε ο Ινδός πρωθυπουργός, απευθυνόμενος μέσω βίντεο σε υποστηρικτές του κόμματός του.