Σημαντικά Νέα

Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο: «Πρέπει να αμυνθούμε απέναντι στο Ιράν»

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, «επιτέθηκε» στην Τεχεράνη για την σειρά απειλητικών ενεργειών και δηλώσεων στις οποίες είχε πρόσφατα προχωρήσει, με αποκορύφωμα τις δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Ζαβάντ Ζαρίφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σημείωσε σε δήλωσή του πως το Ιράν «έχει εμπλακεί σε μια κλιμάκωση σειράς απειλητικών ενεργειών και δηλώσεων. Η ανταπόκριση των Ηνωμένων Πολιτειών, των εταίρων και των συμμάχων μας έχει καταστεί σαφής: Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, αλλά τα σαράντα χρόνια που το Ιράν σκοτώνει Αμερικανούς στρατιώτες, επιτίθεται σε αμερικανικές εγκαταστάσεις και παίρνει ομήρους Αμερικανούς, είναι μια συνεχής υπενθύμιση ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Το καθεστώς στην Τεχεράνη θα πρέπει να κατανοήσει ότι οι τυχόν επιθέσεις από αυτούς ή τους πληρεξούσιους της οποιασδήποτε ταυτότητας έναντι των συμφερόντων των ΗΠΑ ή των πολιτών τους θα απαντηθούν με μια γρήγορη και αποφασιστική αντίδραση των ΗΠΑ».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Ζαβάντ Ζαρίφ ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη θα περιορίσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν το 2015, προκαλώντας την αντίδραση των ΗΠΑ με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να υπογράφει μια εκτελεστική εντολή που επέβαλε νέες κυρώσεις στο Ιράν αναφορικά με το σίδηρο, το χάλυβα, το αλουμίνιο και το χαλκό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν κλιμακώθηκαν το Μάιο του 2018, όταν ο Ντ. Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν την πυρηνική συμφωνία της εποχής Ομπάμα, μια συμφωνία την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος είχε καταδικάσει εδώ και καιρό ως μια «κακή» συμφωνία.

Η απόσυρση των ΗΠΑ από την «JCPOA» (Joint Comprehensive Plan of Action) επανέφερε στη συνέχεια μια σειρά κυρώσεων στην Τεχεράνη, που είχαν αρθεί ως αποτέλεσμα της συνομολόγησης της συμφωνίας. Παράλληλα, οι ΗΠΑ εντατικοποίησαν περαιτέρω τις επιθέσεις τους στην Τεχεράνη, αναγνωρίζοντας πρόσφατα το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

22 Απρ 2019 8.39 πμ

Τον περασμένο Νοέμβριο…

28 Απρ 2019 4.57 μμ

Η Βόρεια Κορέα έδωσε στις…

06 Απρ 2019 12.31 μμ

Νέες εξελίξεις στις σχέσεις…

18 Μαΐ 2019 6.17 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο…

12 Μαρ 2019 11.40 πμ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής…

09 Ιούλ 2019 1.43 μμ

Η Μόσχα ξεκαθαρίζει μέσω…