Σημαντικά Νέα

Αμερικανικές απειλές κυρώσεων των ΗΠΑ προς τη Γερμανία για τον αγωγό «Nord Stream 2»

O πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρένελ προειδοποίησε με την επιβολή κυρώσεων τις γερμανικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρότζεκτ του αγωγού του φυσικού αερίου «Nord Stream 2».

Ο κ. Γκρένελ τόνισε πως εάν η Γερμανία παραμείνει προσηλωμένη στο ρωσο-ευρωπαϊκό πρότζεκτ, θα μπορούσαν να βρεθεί αντιμέτωπη με περιοριστικά μέτρα.

«Από αμερικανικής απόψεως, ο αγωγός φυσικού αερίου όχι μόνο μεταφέρει φυσικό αέριο, αλλά επίσης ενέχει και μεγάλο κίνδυνο κυρώσεων», επεσήμανε ο ίδιος, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Focus».

Ο Γκρένελ φέρεται να είχε αποστείλει προειδοποιητική επιστολή προς τις γερμανικές επιχειρήσεις στα μέσα Ιανουαρίου, αναφορικά με τη συμμετοχή τους στο πρότζεκτ του Nord Stream 2, ενώ ζήτησε από τις γερμανικές επιχειρήσεις να λάβουν υπ’ όψιν τους τον κίνδυνο που θέτει το πρότζεκτ για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και το κόστος που συνεπάγεται σε ό,τι αφορά τη φήμη του, αλλά και τον κίνδυνο κυρώσεων. 

Πρέπει να σημειωθεί πως η Γερμανία δέχεται πιέσεις εκτός από τις ΗΠΑ και από άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε. για τη στήριξή της στον αγωγό, καθώς η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι το πρότζεκτ θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. 

Οι γερμανικές Αρχές, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, έχουν επανειλημμένα υπερασπιστεί το πρότζεκτ, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε συμφωνία με τα συμφέροντα της ΕΕ και δεν υπονομεύει την ασφάλεια ούτε της ΕΕ, ούτε της Γερμανίας.

Ο Nord Stream 2 αποτελεί μια κοινοπραξία της ρωσικής εταιρείας Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών και προβλέπει την κατασκευή δύο αγωγών φυσικού αερίου που θα διέρχονται από τη Ρωσία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας σε κόμβο προς την βορειοανατολική Γερμανία. Στόχος της είναι να μεταφέρει ετησίως 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στις χώρες της Ε.Ε.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

18 Μαρ 2019 3.40 μμ

Ενώ η ρήξη ανάμεσα σε Άγκυρα…

24 Απρ 2019 10.06 πμ

Σύμφωνα με Ρώσο στρατιωτικό…

24 Απρ 2019 4.02 μμ

Το ισραηλινό Κέντρο Στρατηγικών…

08 Απρ 2019 6.52 μμ

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας…

09 Μαΐ 2019 8.26 πμ

Μια μεγάλη ιστορική διαδικασία…

21 Απρ 2019 10.00 πμ

Το συριακό λιμάνι του…