Σημαντικά Νέα

Αμερικανοί στρατιώτες «άρπαξαν» 50 τόνους χρυσού από τους Τζιχαντιστές στη Συρία

Σύμφωνα με πληροφορίες του συριακού πρακτορείου ειδήσεων ΣΑΝΑ, ο αμερικανικός στρατός ήλθε σε συμφωνία με το «Ισλαμικό Κράτος», στη βάση της οποίας η τρομοκρατική οργάνωση θα παρέδιδε 50 τόνους χρυσού στην επαρχία Deir el-Zour της ανατολικής Συρίας, με αντάλλαγμα την ελεύθερη αποχώρηση των ενόπλων τζιχαντιστών.

Όπως μεταδίδεται, οι ΗΠΑ έκαναν στους εναπομείναντες θύλακες των Τζιχαντιστών στη βορειοανατολική Συρία μία προσφορά που δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν: «Δώστε μας τις μεγάλες ποσότητες χρυσού που έχετε κρύψει ή πεθαίνετε». Η ποσότητα χρυσού αξίας περίπου 2,13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είχε περιέλθει στον έλεγχο του ισλαμικού «Χαλιφάτου», όταν επικρατούσε στη Συρία και το Ιράκ κατά την περίοδο 2015-2017.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Daily Sabah» τα αμερικανικά ελικόπτερα έχουν ήδη μεταφέρει τον χρυσό από την αμερικανική βάση στο Κομπάνι, που βρίσκεται υπο κουρδικό έλεγχο, κοντά στα συριακά σύνορα με την Τουρκία. Μερίδιο από το χρυσό διανεμήθηκε και στις κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Προστασίας, την πολιτοφυλακή των Κούρδων. Το συριακό πρακτορείο ΣΑΝΑ ανέφερε ότι οι εντόπιοι είδαν αμερικανικά ελικόπτερα να φορτώνουν μεγάλες κάσες χρυσού και να απογειώνονται από την περιοχή αλ-Ντασίσα, στην νότια ύπαιθρο Χασάκα στις αρχές του μηνός. Οι ηγέτες των τζιχαντιστών ήταν παρόντες, προκειμένου να καθοδηγήσουν τα αμερικανικά ελικόπτερα στα σημεία όπου ήταν αποθηκευμένο το χρυσάφι.

Από την άλλη πλευρά το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (SOHR), που εδράζεται στη Βρετανία, υποστήριξε πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Κούρδοι σύμμαχοί τους «κάλυπταν» τους Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, με την ελπίδα ότι θα αποκτούσαν τα πολεμικά λάφυρά τους. Πιο συγκεκριμένα, «Οι δυνάμεις συνασπισμού ΗΠΑ & SDF δεν βομβαρδίζουν εσκεμμένα τις ελεγχόμενες περιοχές από τους τρομοκράτες του Ι.Κ., επειδή προσπαθούν να εντοπίσουν αυτόν τον θησαυρό, αναγκάζοντάς τους να αποκαλύψουν την κρύπτη του, προτού συνθηκολογήσουν».

Τα ρωσικά ΜΜΕ εδώ και πολύ καιρό έχουν υποστηρίξει ότι ο αμερικανικός στρατός στη Συρία συνεργάζεται με τους Τζιχαντιστές τρομοκράτες, αφού μετά την καταστροφή της κατεχόμενης από τους Ισλαμιστές συριακής πόλης Ράκα, από τις δυνάμεις του αμερικανικού συνασπισμού, πραγματοποιήθηκε μια συμφωνία που εξασφάλιζε στους Ισλαμιστές ελεύθερη αποχώρηση, η οποία εξασφάλισε την επιβίωση και την ελευθερία σε πολλούς κορυφαίους Ισλαμιστές ηγέτες. Παράλληλα, η Μόσχα έχει κατ’ επανάληψη καταγγείλει ότι οι ΗΠΑ συγκροτούν νέες ένοπλες μονάδες από τα απομεινάρια του Ι.Κ., στις οποίες δίνουν ελευθερία δράσεως και τις παρακινούν να στήνουν ενέδρες σε συριακές μονάδες.

Απόσπασμα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του alpha, 02.03.2019