Σημαντικά Νέα

«Αυξανόμενη και ιδιαίτερα επιβλητική η παρουσία των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας»

Η Κίνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια και στον «διακαή πόθο» της να αναπτύξει μία πιο αξιόπιστη ικανότητα δεύτερου πυρηνικού πλήγματος, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτεθούν πρώτες στο χερσαίο πυρηνικό οπλοστάσιο του Πεκίνου.

Νέα αποκαλυπτικά πλάνα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, όπου δείχνουν την αυξανόμενη και ιδιαίτερα επιβλητική παρουσία των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας (PLAN) που θα αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» στην προσπάθεια αυτή, με το αμερικανικό Πεντάγωνο να αρχίζει να ανησυχεί πολύ.

Τα κινεζικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα, ικανά να χτυπήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δορυφορικές εικόνες από το Reuters απεικονίζουν την πρόοδο και τη δύναμη των υποβρυχίων PLAN, οι οποίες δείχνουν την παρουσία πυρηνικών υποβρυχίων εξοπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους σε στρατηγική βάση στη νότια Κίνα.

Από τις ακτές της Κίνας, τα πολεμικά πλοία και τα αεροσκάφη που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των υποβρυχίων εμφανίζονται να πραγματοποιούν τακτικά περιπολίες του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων περιοχών.

Ως εκ τούτου, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η Κίνα διαθέτει ένα στόλο υποβρυχίων που φαίνεται να εκτελούν σημαντικές, αλλά ταυτόχρονα και «συμβολικές» περιπολίες, κάτι που σηματοδοτεί μια «ώθηση» στο κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό να ανταγωνιστεί και να «κοιτάξει στα μάτια» τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσο και την Ρωσία σε ό,τι αφορά την πυρηνική αποτροπή.

Για έξι δεκαετίες το Πεκίνο φιλοδοξούσε να δημιουργήσει και να αναπτύξει έναν στόλο με πυρηνικά υποβρύχια εξοπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους, με το Πεντάγωνο τον περασμένο Αύγουστο να «παραδέχεται» σε έκθεσή του, πως πράγματι η Κίνα διαθέτει πλέον ένα «αξιόπιστο» και «βιώσιμο» πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο στη θάλασσα.

Αυτό το οποίο δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα και παραμένει ασαφές είναι εάν τα κινεζικά πυρηνικά υποβρύχια του PLAN θα είναι σε θέση να πραγματοποιούν αυτές τις «περιπολίες» σε μόνιμη βάση, ώστε να είναι πάντοτε σε θέση να πραγματοποιήσουν δεύτερο πλήγμα, σε περίπτωση που χρειαστεί και να εξασφαλίζουν έτσι μεγαλύτερο βαθμό αποτροπής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους συμπεριφέρονται, αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν την Κίνα  σαν να έχει αυτή την δυνατότητα και πλέον προσπαθούν να εντοπίσουν αυτά τα υποβρύχια σε ένα σκηνικό που θυμίζει έντονα  την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.